Početna / Istaknuto / Ukrajinci će internirati Ruse

Ukrajinci će internirati Ruse

ukrajinalogori

Tek što čovjek pomisli kako ga nikakva nova ludost koja bi stigla s evropskog Istoka nakon mnogobrojnih izljeva mržnje, nelogičnosti i budalaština više ne može iznenaditi, pristigne nova koja ga zgrane. U red takvih novih „mirotvornih poteza“ koji promatrača ostavljaju bez teksta je prošlotjedno ukrajinsko izglasavanje „Zakon o pravnom režimu ratnog stanja”, kojim se, uz ostalo, u slučaju uvođenja ratnog stanja predviđa interniranje Rusa koji žive na teritoriju ove zemlje. Odluku su podržala 254 zastupnika, iako je za usvajanje bilo dovoljno 226 glasova. U obrazloženju prijedloga Zakona koji je ukrajinskom parlamentu (Vrhovnoj Radi) prije mjesec dana predložio predsjednik Petro Porošenko, konstatira se kako „mjere pravnog režima izvanrednog stanja pod točkom 11. podrazumijevaju internaciju (prisilno zatvaranje u posebne objekte ili područja) državljana strane države koja prijeti da će napasti ili je izvršila agresiju protiv Ukrajine“.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2005. godine, u Ukrajini živi 47,5 milijuna stanovnika od kojih Rusi čine 17,3 posto (ilustracije radi: u Ukrajini danas djeluje 1.880 ruskih škola te 2.200 dvojezičnih škola). Prema nekim procjenama, oko 65 posto njih imaju i rusko državljanstvo. Riječ je o najmanje 5,4 milijuna vlastitih državljana koji bi se u državi koja je već dvije godine živi u stanju ni rata ni mira mogli naći u logorima. Budući da je ukrajinski parlament još 27. siječnja o.g. usvojio odluku prema kojoj je Rusija proglašena za zemlju-agresora, uvođenje ratnog stanja se može očekivati doslovno svakog dana, a milijuni ruskih državljana koji žive u Ukrajini mogli biti internirani u specijalne logore. Dodaju li se tome i ostale “divote” koje „Zakon o pravnom režimu ratnog stanja” otvara, izgleda da će ratno stanje poslužiti kao „čimbenik političke stabilizacije“ i „privatizacije na ukrajinski način“. Naime, Zakon povlači automatsku zabranu djelovanja svim nepodobnih političkim strankama, zabranjuje sva okupljanja i mitinge, ali isto tako dopušta uvođenje radne obveze za radno sposobno stanovništvo te, što je osobito primamljivo novoj ukrajinskoj nomenklaturi stasaloj nakon Maidana – prisilno oduzimanje imovine. Dakako, naročito imovine građana interniranih u sabirnim logorima kako bi se „zaštitila“. Drugim riječima, Kijev se očigledno vrlo ozbiljno sprema uskoro proglasiti ratno stanje.

Praksa internacije u logore političkih sumnjivaca i stranih državljana poznata je od početka 19. stoljeća – internacije svih britanskih državljana u Francuskoj 1803. godine. No prvim pravim koncentracijskim logorima smatraju se logori na Kubi (1896.), gdje su Španjolci internirali oko 400 tisuća civila pojedinih provincija, kako bi spriječili njihov dodir s ustanicima. U Burskome ratu (1899–1902), britanski general Kitchener zatočio je 1901. godine u logore civilno bursko stanovništvo (oko 150 tisuća staraca, žena i djece), od kojih je umrlo 23 tisuće. Austro-Ugarska je tokom I. svjetskog rata 1914–18. zatvorila nekoliko desetaka tisuća pristaša nacionalnih pokreta slavenskih naroda koji su živjeli na njezinu teritoriju. Istodobno su Britanci zatvorili sve Nijemce, britanske državljane. U Drugom svjetskom ratu praksi konclogora su pribjegavale sve zaraćene strane, a ne samo Nijemci. Oni su samo bili najsistematičniji i najdosljedniji u provođenju ove monstruozne prakse.

Zanimljivo je da na donošenje „Zakona o pravnom režimu ratnog stanja” u nisu reagirale ni evropske, ali ni ostale demokratske zemlje. Činjenica da jedna evropska zemlja pred očima svjetske javnosti planira otvaranje konclogora na početku 21 stoljeća, u kojem bi moglo skončati više milijuna ljudi krivih zbog pripadnosti „pogrešnom“ narodu, nije uopće dirnula demokratski Zapad. Hoće li Rusija na ove mjere reagirati protumjerama, na što bi Zapad složno vrisnuo do neba? (Na području današnje Rusije danas živi oko 3 milijuna Ukrajinaca). Vjerojatno neće, iako bi zatvaranje milijuna Rusa u konclogore dalo Rusiji legitimitet da otvoreno reagira, čak i ograničenim nuklearnim udarima, o čemu se u vojnim krugovima već nekoliko mjeseci uvelike kalkulira.

Tragikomična je činjenica kako je zasad jedina prepreka uvođenju izvanrednog stanja MMF. Naime, takva bi mjera zaustavila pristup Ukrajine inozemnom financiranju. Nova financijska injekcija u iznosu od 5 milijarda dolara preko MMF-a se očekuje u lipnju. No MMF traži da se situacija u zemlji stabilizira.

Post-maidanska Ukrajina polako postaje svjesna činjenice da ih je netko gurnuo u nepotreban ratni sukob u kojem su izgubili ogroman dio teritorija i koji jednostavno više ne mogu vratiti natrag. Ekonomska kriza koja je posljedica ratnog stanja drma temelje države, cijene rastu, tvornice masovno prestaju raditi, radna mjesta se zatvaraju, a bilo kakve reforme u takvom političkom i ekonomskom okruženju su jednostavno nemoguće. Pobuna protiv aktualne vlasti pitanje je dana. Da li je prijetnja konclogorima potez u pravom smjeru? Teško. Može li nekakav „Treći Maidan“ donijeti Ukrajini bilo kakvo rješenje? Dakako da ne može. Nažalost, dok god se budućnost Ukrajine bude krojila izvan njenih granica, bez vođenja računa o tome što će biti s njenim građanima, stvari će postajati sve gore. Zapad će se boriti za Ukrajinu do posljednjeg Ukrajinca, a onda će jednostavno odustati po sto puta viđenom modelu (Alžir, Libija, Sirija, Jemen, Irak…) i otvoriti neko novo, važnije krizno žarište.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Jedan komentar

 1. ULTIMATUM SVETE ALIJASE ,UKRAJINI:
  MIJENJAJTE SE ILI MI DOLAZIMAO KAO 1941 GODIONE .
  POTOMCI HITLEROVIH ESKADRONA SMRTI,OPET UDRUŽENI ,OD NARVIKA DO GIBRALTARA, U II SVJETSKOM RATU , SADA UDRUŽENI OD KIJEVA I BJALISTOKA DO SAN-FRANCISKA, SPREMNI NA NOVI ,III –ĆI SVJETSKI RAT,PONOVNO NOSE ZASTAVE ,PONOVNO ŠALJU MILITARISTIČKA UPOZORENJA ,PONOVNO ODREĐUJU PONAŠANJE SVAKOJ EVROPSKOJ NACIJI ,PA I MNOGIM DRUGIM U SVIJETU ,DA ĆE PROĆI VIJETNAMSKU,IRAČKU ,JUŽNOAMERIČKU I AVGANISTANSKU GOLGOTU AKO SE NE POVINUJUI. SVJEDICI SMO TE NACISTIČKO-KATOLIČKO-KRŠĆANSKE MILITARISTIČKE PRIJETNJE U AKTUELNOM SLUČAJU UKRAJINE I SIRIJE.
  OPET SE, KATOLIČKO-KRŠĆANSKE SNAGE ,ZARAŽENE ONOM NAJGOROM BOLEŠĆU, NACI-ŠOVINIZMOM ,KOJU JE PROIZVELO KRŠĆANSTVO I KOJA POSTADE RAZARAJUĆA ZA SVAKE DRUGE ODNOSE KOJI BIVAJU ZASNOVANI NA PRIRODNIM UVJETIMA OPSTOJNOSTI LJUDSKE ZAJEDNICE, OKUPLJAJU ,MILITANTNO ,AGRESIVNO ,DA PROIZVEDU DRUGU ,NOVU PODIJELU SVIJETA NA,ONE ČIJU OPSTOJNOST GARANTIRA KLASNSNO USTROJSTVO ,KAKO JE TO I U OSNOVNIM NAČELIMA KRŠAĆANSTVA ZAPISANO,KLASA KOJA VLADA I KLASA KOJA SLUŠA –ČANADALA I NA ONE KOJI TREBAJU BITI ISTREBLJENI, PONOVNO UDRUŽUJU ,POD KRIŽEM ,NARAVNO,SIMBOLOM ZLOČINA , DA OPET RAZAPNU SVE ONE DRUŠTVENE ZAJEDNICE I NJIHOVE SLJEDBENIKE KOJI NISU KRŠĆANSKOG ,KLASNOG USTROJSTVA SVIJIETA ,U KOJEM SE MORA RASPOZNAVATI KLASA UPRVAKLJAČA NAD KLASOM ROBOVA .
  AMERIKA, UDRUŽENA SA GLAVNIM PROTAGONISTOM , VATIKANOM , NASTAVLJA ONU KRVOLOČNU ODISEJU KOJU JE VATIKAN 1935 GODINE POKRENUO SA NACI-NIBELUŠKOM GERAMANSKOM PASMINOM ,ČIJI JE CENTAR BIO BERLIN,ODNOSNO NJEMAČKA. DANAS JE NJEMAČKA ,KAO AFILIJACIJA AMERIČKOG VOJNOG KOMPLEKSA ,PENTAGONA , OPET CENTAR SVIH AGRESIVNIH I MILITARISTIČKIH ISIJAVANJA ,NACI-ŠOVINIZMA ČIJE GEOSTRATEŠKO PLANIRANJE IZVODI PENTAGON ,GLAVNI CENTAR SVIH NEVOLJA KOJE DANS PRRITIŠĆU OVAJ SVIJET ROBOVA. PENTAGON JE GLAVNI MOGUL I CENTR SVIH NEGATIVNIH POJVA TIČUĆI SE DANAŠNJE KRIZE DRUŠTVENIH ODNOSA.
  DAKLE ,SLUČAJ UKRAJINA JE NAJNIOVIJI AGRESIVNI ,MILITARISTIČKO-KKRŠĆANSKO-KATOLIČKI AKT VOJNOG KOMPLEKSA SVETE ALIJANSE ČIJI SMO I MI ČLAN . SRAMIM SE .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four + six =