Početna / Kolumne / Čak štaviše / Umri muški…

Umri muški…

lijes

 

Nenad HorvatJedan smioni analitičar ovih je dana rekao da naša vlada „u stvari ništa ne radi i nije sposobna ništa raditi“. Zvuči poprilično strašno, naročito na prvu loptu. Međutim, bilo bi krasno kad bi to bilo točno, ali – na žalost – nije točno. Vlada, naime, smišlja reforme, i to upravo onakve kakvim nam je prijetila i kakvih smo se bojali.

Odmah i na početku, valja naglasiti i pedagoški podučiti naše ministre, oba vicepremijera i samog premijera: reforma – to je promjena na bolje. To je smisao reforme. Reformirati znači popraviti, poboljšati ili unaprijediti. Reformirati – to ne znači deformirati, unakaziti ili razmontirati. Kao što vidimo, nema tu neke velike naučne fantastike, ali svejedno nekima nije jasno.
Sad kad smo to razjasnili, bacimo pogled na najavljenu reformu zdravstva. Kažu da je to reforma nad reformama. Ma što reforma – to je majka svih reformi! Ovaj krupan zadatak, odnosno vrući i skupi krumpir uvaljen je u ruke doc. dr. sc. Daria Nakića, gospodina koji trenutačno popunjava mjesto ministra. Samo da se malo podsjetimo: rečeni gospodin ministar nedavno je bio direktor zadarske bolnice i kao takav zaradio smjenu. Razlog smjene? Ako nema jedan razlog, ima pišljivih 116 milijuna razloga. Dakako, nije trač: potvrdila je to državna revizija, a s revizijom i revizorima nema šale, jel’ tako? Usput je, rekoše revizori, nešto muljao s koeficijentima i pomalo petljao s javnom nabavom, a priča se i da su mu se ljudi nešto kao svađali, natezali, prijetili i na druge slične načine ljubili i grlili. Vladajuća logika bila je vrlo logična: uništio je bolnicu, sigurno će spasiti zdravstvo. Stavit ćemo ga za ministra, pa nek reformira…

Gospodin doktor Nakić ostavio se kolonoskopije, uhvatio se novog posla i smislio reformu svog resora. Nije mu trebalo mnogo vremena – više od par dana, ali svakako manje od tri mjeseca. Malo brainstorminga… bum, bum, bum – i to je to! Naoružao se motkama, lancima, toljagama i pokojom parolom i u čas posla reforma je gotova. Pogledajmo malčice na kojim je temeljima ta reforma sazdana.
Prvi od tih temelja je strateški i krije se pod imenom tzv. švicarskog principa s bosanskom klauzulom: imat ćete to što imate, a tko nije zadovoljan – nek’ ide u Švicarsku. Mirna Bosna! Ovaj princip je toliko originalan da je u teoriji zdravstvenog menadžmenta odmah dobio naziv Nakićevog poučka.
Drugi temelj još je strateškiji i temelji se na tzv. terorističkoj strategiji reforme. Teroristička strategija reforme sastoji se od jedno pet taktičkih poteza: 1. lupi osiguranika po džepu; 2. ograniči dostupnost usluga; 3. operušaj pacijenta participacijom; 4. pošalji ga u ralje privatniku; 5. natovari doktore i sestre – nek’ lipsaju!

U ratničkom prijevodu, ovako zamišljena zdravstvena reforma nije samo prekomjerno granatiranje; ona se svodi na reformski masakr, a u nekim svojim aspektima i na genocid, premda bi ovakva kvalifikacija, s obzirom na to kako sudi, vjerojatno pala na haškom sudu.
Ovako zamišljena zdravstvena reforma svodi se, kao što je svakom slijepcu jasno, na hajku, i to na hajku koja ima tri grane odnosno ogranka: to su progon zdravih, progon bolesnih i progon zdravstvenih djelatnika. Ako bismo podvukli crtu, zdravi su nedovoljno oguljeni, zato valja dići cijenu police; bolesni još dišu, zato ih valja dopunski iscijediti dizanjem participacije. A osoblje? Osoblje je čisti trošak: uhljebi, lezilebovići i paraziti. Pola ih otjerati u inozemstvo, pola u penziju ili na burzu, a ostali nek’ rade.

Sve u svemu odnosno na koncu konca, dvije stvari su bitne za naglasiti. Prvo: koliko god nereda bilo u hrvatskom zdravstvenom sustavu – a ima ga poprilično, zdravstveni sustav je valjda najuredniji i najsređeniji segment našeg društva. Drugo: unošenje dodatnog nereda u već postojeći nered nije sređivanje, čak štoviše tu one vrijedi ona narodna – klin se klinom izbija. Kaos se kaosom ne gasi.
Nemoj da bi se netko žalio, nemoj da bi netko gunđao ili cendrao. Ne popravljaj ono što nije pokvareno, rekao je nekoć Robert Atkins, onaj kardiolog što je izmislio ‘mesnu dijetu’. U inat rečenome Atkinsu, hrvatsko glasačko tijelo procijenilo je da nam ono što smo imali ne valja. Pohrlilo je na glasačka mjesta i glasačke kutije su izbacile to što su izbacile. Dobili smo Orešković-Karamarko-Petrov vladu (ne nužno tim redom). Sad je kasno da se češkamo iza uha i lupamo po čelu. Ostaje nam tek nada da će sve skupa uskoro puknuti i raspasti se. Teško da – kako je krenulo – možemo preživjeti četverogodišnji rok trajanja ove vlasti. Ako ništa drugo, umrijet ćemo muški. Reformirano, ali muški!

 

Facebook komentari

Nenad Horvat

Nenad Horvat
Zlostavljači, ugnjetavači i manipulatori - nećete dugo!

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

17 − 13 =