Početna / Istaknuto / Urasla brada glasnice dere (biheviorizam)

Urasla brada glasnice dere (biheviorizam)

uraslabradaglasnicedere

Uspoređivali su veličinu glasnica skupine muških majmuna-primata iz porodice urlikavaca sa veličinama pojedinačnih reproduktivnih organa pomoću nekoliko znanstvenih metoda.

Pokazalo se kako jedinke manjih testisa u prosjeku posjeduju izraženije glasnice te manji broj spermatozoida od jedinki većih testisa.

Razlika u veličini vokalne aparature naspram testisa i broja ‘malih vojnika’ tumačila se dvojako: oblikom evolutivne prilagodbe “visokoj cijeni razvitka jakih i prodornih glasnica”, slično kompenzaciji u tjelesnoj masi geparda kojom je postigao svoje strelovito ubrzanje i brzine u lovu; te “učinkovitošću glasnih, prodornih tonova u odvraćanju drugih kandidata za hranu i razmožavanje”.

Podsjetimo, duboko glasanje južnoameričkih majmuna urlikavaca kojim objavljuju svoju prisutnost, položaj i ‘status’ u čoporu, moguće je čuti na udaljenostima do 10 kilometara; dok se rika lavova, tigrova i drugih velikih mačaka obično čuje na razdaljinama do 7-8 kilometara.

Prilično je logična pretpostavka kako bi velike i robusne životinje poput tigrova i leoparda bile u stanju razviti i jače glasnice od onih koje posjeduju maleni majmuni. Njima bi glasna rika prije zatrebala kako bi odvratili suparničke mačke od prelaska na njihov teritorij.

S druge strane, amazonska prašuma relativno je skučen prostor i ambijent zasićen prirodnim zvukovima više nego što je to otvorena afrička savana. U takvoj je vokalnoj ‘košnici’ važno biti siguran kako se tvoje glasanje neće izgubiti u gomili. Tada prilično izražena vokalna aparatura tamošnjih primata ima potpunog smisla.

No, ostaje činjenica kako glasnoća dozivanja može biti povezana sa..uraslom bradom.

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Restrukturiranje Agrokora na putu ili stranputici?

  Ne ulazeći uopće u genezu Agrokora i slučaja Agrokor, niti u to tko je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × 1 =