Početna / Dnevni Komentar / Urbano vrtlarstvo u Venezueli

Urbano vrtlarstvo u Venezueli

venezuelafoodurban
Ne nose svi vojnici oružje.

 

Nedavno je u venezuelanskom gradu Caracasu održana konferencija o perspektivama urbane poljoprivrede u zemlji. Predsjednik Nicolas Maduro pritom je iznio rezultate ostvarene na tom polju do sada te najavio buduće razvojne projekte.

Pokojni predsjednik Hugo Chavez u proteklom je desetljeću pokrenuo državni program gdje se urbana domaćinstva poticalo na uzgoj vlastite hrane na raspoloživim zelenim površinama u svom susjedstvu, a po kubanskom modelu.

Iako je prvi takav pilot-projekt “Fuerte Tiuna” pokrenut još davne 1998. na prostoru jedne tamošnje vojne baze, prvih je godina plan ostao u potpunnoj sjeni ostalih ‘eksplozivnih’ socijalnih programa koje je tada pokretao pokojni predsjednik Venezuele.

Podsjetimo, za vladavine Huga Chaveza u Venezueli je opismenjeno preko 75 % urođeničke indijanske populacije; provedena je nacionalna zemljišna i stanbena reforma; nacionalizirani su neki od najvećih sektora gospodarstva i industrije; uvedeno potpuno besplatno školstvo i zdravstvo; te pokrenut program stambenog zbrinjavanja najugroženijih slojeva društva (40 % ukupnog stanovništva do 2025.).

Sa prihodima od nafte i plina s 4. po veličini nalazišta u svijetu svojevremeno su pokretani još neki manji socijalni programi poput razgranate mreže stacionarnih i mobilnih bolnica te socijalnih trgovina prehrambenim proizvodima u sirotinjskim četvrtima kao i studentskih stipendija za sve one koji žele sudirati; većinu kojih je nastavio njegov naslijednik Nicolas Maduro.

Vratimo se urbanom vrtlarstvu. Danas se u većini većih i manjih gradova u Venezueli može vidjeti po nekoliko kolektivnih javnih i privatnih obrađenih površina unutar radničkih četvrti a koji upotpunjuju slabiju kupovnu moć tamošnjeg stanovništva.

Poslijednji takav vrt otvoren je u glavnom gradu Caracasu prošli tjedan i zauzima površinu od 1,2 hektara (“Bolivar1”). Prema podacima ministarstva poljoprivrede, u proteklom je desetljeću u projekte urbanog vrtlarstva uloženo 142 milijuna $, dok je nacionalna stopa pothranjenosti opala na 5 % s 14 % iz 1992.

Eto, to ti ja zovem radom u korist svojih građevina, na primjer. I narodom općenito kada smo već kod toga.

 

Krešimir Pavlović

 

Vezane vjesti:

Venezuela: stanovi za najsiromašnije

Nicolas Maduro: U Španjolskoj me toliko spominju da bi tamo mogao postati premijer

Južnoamerička razvojna banka “BancoSur” kreće s punim radom idući mjesec

Apel venezuelanske ambasade: VENEZUELI, MOJOJ DRAGOJ DOMOVINI, POTREBNA JE VAŠA SOLIDARNOST

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Restrukturiranje Agrokora na putu ili stranputici?

  Ne ulazeći uopće u genezu Agrokora i slučaja Agrokor, niti u to tko je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nine − nine =