Početna / Istaknuto / Uskoro počinje međunarodni festival slijepih i slabovidnih BIT

Uskoro počinje međunarodni festival slijepih i slabovidnih BIT

Prema najavama direkcije festivala, očekuje nas masivno i pozitivno destruktivno razbijanje predrasuda i stereotipa i čista, nekontrolirana umjetnost duše.
Prema najavama direkcije festivala, očekuje nas masivno i pozitivno destruktivno razbijanje predrasuda i stereotipa i čista, nekontrolirana umjetnost duše.

 

Od 12. do 17. listopada u zagrebačkom dramskom kazalištu Vidra održava se 9. Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT.

Događaj je to, kaže Vojin Perić, ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih ‘Novi život’, za koji su najčešće slijepi ‘vlasnici’ naslovnih stranica, sa kojih nam se smješkaju i prezirno odmahuju rukom, jer, što će oni fini i ušminkani tamo negdje gdje neće biti ‘viđeni’, gdje im se neće diviti i pričati o njima na sutrašnjim kavama.

“A gdje nema onih čija su lica i neki drugi dijelovi tako primamljivi kamerama i foto-aparatima, nema baš niti novinara, pa takvo događanje vrlo brzo padne u zaborav, odnosno, kao da ga nije niti bilo.

Unatoč margini koja uokviruje naša svakodnevlja, unatoč drukčijosti koju DEKLARATIVNO smatraju bogatstvom jednoga društva, unatoč ‘bojkotu’ naslovnica, mi slavimo svoju umjetnost, mi se po deveti put nalazimo na jedinom svjetskom festivalu kazališta slijepih i slabovidnih i puna srca pozivamo sve da nam dođu i ‘vide’ kako bez predrasuda ‘gledamo na život’.”, poziva organizator medije da festivalu ustupe malo svojeg prostora i omoguće mu da se svojom umjetničkom vrijednošću, ali i značajem za socijalnu uključenost slijepih osoba u društvo, predstavi javnosti i pozove je na smotru kazališnih iluzija, festival kojeg nigdje u svijetu ne mogu vidjeti.

Nastupaju kazališta iz SAD-a, Velike Britanije, Estonije, Slovačke, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske. U 6 dana festivala vidjet ćemo desetak kazališnih, ali i filmskih uradaka koji mijenjaju svijet, ako ne onaj globalni, onda onaj neki naš mali, osobni, sigurno.

Festival započinje predstavom Petre Radin “Jučer sam se sjetio plave” u ponedjeljak 12. listopada u 19: 30 sati. Puni program pogledate OVDJE

 

Izvor: Lokal.hr

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

13 + 3 =