Početna / Istaknuto / USKRS PROSLAVILI I HRVATI U BiH: U Kiseljaku rafalna paljba, u Međugorju podignut križ visok 450 metara

USKRS PROSLAVILI I HRVATI U BiH: U Kiseljaku rafalna paljba, u Međugorju podignut križ visok 450 metara

Križ u MeđugorjuPiše: Miroslav Pavičević

Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, blagdan nade i svjetla, blagdan novoga života u kojem se slavi uskrsnuće Sina Božjeg Isusa Krista, proslavljen je i u mjestima širom Bosne i Hercegovine koja nastanjuju Hrvati katolici.

 

Hrvati u BiH i ove godine Uskrs su slavili sukladno višestoljetnim tradicijama, pa je tako bilo pucnjave, eksplozija ručnih bombi, padanja u alkoholnu komu, te ispumpavanja želudaca u dežurnim domovima zdravlja zbog prejedanja.

 

U Kiseljaku, mjestu u blizini Sarajeva, poznatom po izvoru mineralne vode, pravnom fakultetu i ratnim zločincima, proslava Uskrsnuća Spasitelja započela je još početkom prošlog tjedna imitacijom Križnog puta. Na putu od Crvene stijene, gdje je po nalogu UDBE poubijano nekoliko milijuna Hrvata iz Kiseljaka i okolice, do sela Podastinja, gdje je podignut spomenik poginulim braniteljima Kiseljaka i okolice, vjernici su na Veliki Petak mirno i dostojanstveno razmišljali o muci Isusovoj, jugokomunistima, muslimanima, te o blagdanskom ručku.

 

Vrhunac proslave Uskrsa u Kiseljaku dogodio se u nedjelju navečer, kada je priređen veličanstveni vatromet u kojemu je sudjelovalo topništvo i višecjevni bacači raketa sačuvani iz vremena rata iz skladišta HVO-a. Po okolnim selima mirno i dostojanstveno odjekivala je rafalna paljba iz automatskih pušaka, sve u slavu Isusa Krista, Otkupitelja naših grijeha.

 

“Ovdje su Turci vladali 500 godina, pa komunisti 50 godina, pa muslimani 5 godina i uopće mi Hrvati katolici nismo nikad mogli izraziti svoje vjerske osjećaje. Srećom, danas smo slobodni ponosno istaknuti našu vjeru, pa i malo zapucati, nek’ se zna tko smo i što smo!”, komentirao je Kiseljačanin Ivica Rajić.

 

U Duvnu, pak, poznatom i pod nazivom Tomislavgrad, vjernici su svoje osjećaje divljenja za Spasitelja izrazili pečenjem 4.000 janjaca i 2.300 prasadi, a ove godine prvi put je na ražanj nabijeno i oko 500 kozlića. Divan ugođaj podupro je i najpoznatiji hrvatski poduzetnik Ivica Todorić, koji je za proslavu Uskrsa u Duvnu donirao oko 15.000 litara najkvalitetnijeg K+ piva, koje su žedni vjernici popili u cijelosti.

 

Ipak, središnji čin proslave Uskrsa u BiH dogodio se, naravno, u Međugorju. U svetištu Majke Božje, nepriznatom  od Pape i Vatikana, podignut je i svečano stavljen u pogon 450 metara visok križ, najveći na svijetu!

 

“Pa mi smo najveći Hrvati i katolici na svijetu, logično je da u Hercegovini imamo i najveći križ, kako bismo i time pokazali da smo najveći vjernici”, rekao nam je fra Jozo Skoko, inicijator projekta.

 

U 450-metarskom križu nalazi se hotel od pet zvjezdica sa 1.400 postelja i svim pratećim sadržajima, poput saune, teretane, bazena i kockarnice, te nekoliko luksuznih restorana i ćevabdžinica. Na vrhu križa je vidikovac iz kojeg se vide Mostar, Dubrovnik i, naravno, Zagreb, a za vedrijih dana vidi se i Vatikan.

 

“Nek’ onaj ludi Papa Franjo samo ljubi noge izbjeglicama i muslimanima, ne mora on priznavati svetište u Međugorju, važno je da ga priznaju naši gosti, katolički vjernici iz cijelog svijeta, sve odreda dobri potrošači. Sad kad pored Djevice Marije, koja se ukazuje ponedjeljkom, srijedom i petkom u 16.15 sati, imamo i najveći križ, ljudi će dolaziti još i više kako bi se molili u ovoj oazi mira”, komentirao nam je vlasnik jedne suvenirnice u kojoj se prodaju kineske krunice i kipići Gospe, dok su se u pozadini iz zvučnika u mnogobrojnim međugorskim Mercedesima orili napjevi Mate Bulića, Thompsona i Jelene Karleuše.

Facebook komentari

Miroslav Pavičević

Miroslav Pavičević
Propali novinar i fizički radnik. Pardon, novinarski radnik, fizički propao.

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

ten − two =