Početna / Istaknuto / Ustaše naprijed, ostali stoj!

Ustaše naprijed, ostali stoj!

ustasesvecenici

 

Pa jel’ predsjednik Njemačke biskupske konferencije normalan?

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije muenchenski kardinal Reinhard Marx, ponukan djelovanjem skupina njemačkih neonacista, koji uz desnicu podignutu na „rimski pozdrav“ sve češće uzvikuju „stare njemačke pozdrave“, založio se da se u Njemačkoj radi „dvoznačnosti“ i „neodređenosti“ nacističkog pozdrava „Sieg!“ – „Heil!“ povede javna rasprava i raspiše referendum o tome treba li taj „stari opjevani njemački pozdrav“ kao službeni pozdrav njemačke vojske uvesti u Bundeswehr, dodajući da ne bi bilo naodmet sličnu raspravu povesti, pa po potrebi i referendum raspisati, za jednako „neodređen“ i „dvoznačan“ pozdrav „Heil Hitler!“

A nije to!?
Ne, to je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, neupućen kakvim ga je Bog već dao, „stari hrvatski pozdrav“ „Za dom!“ – „Spremni!“, korišten jedino u ustaškoj tzv. NDH 1941. – 1945., proglasio „dvoznačnim“ i „neodređenim“ nakon što je koja tisuća potpisnika peticije od predsjednice RH i predsjednika HDZ Tomislava Karamarka zatražila da se predmetni pozdrav uvede kao službeni pozdrav u OS RH.

No, predsjednik HBK nije na tome stao, on traži, pozivajući se na demokratsko pravo na drugačije mišljenje, da se o tom pozdravu na hrvatskoj javnoj sceni provede javna rasprava, a potom i raspiše referendum treba li ili ne taj pozdrav kao službeni uvesti u OS RH, ali i MUP.

I dok je u uvodu pretpostavljeni postupak predsjednika Njemačke biskupske konferencije ne samo nezamisliv nego i nemoguć, postupak predsjednika HBK je i očekivan i moguć, pa se kao takav i dogodio.

Zašto bi sličan postupak predsjednika Njemačke biskupske konferencije bio i nezamisliv i nemoguć, a ovaj predsjednika HBK i očekivan i moguć.

Prvo, zato što nadbiskup Želimir Puljić prije neće znati, nego što ne zna, da se promocija fašizma ne može podvoditi pod pravo na drugačije mišljenje, što kardinal Reinhard Marx jako dobro zna i poštuje.

Drugo, zato što se Katolička crkva u Njemačkoj odmah poslije završetka 2. Svjetskog rata ispričala i njemačkom narodu i svijetu, moleći za oprost, jednako radi grijeha nečinjenja kao i radi suradnje nekih pripadnika katoličkog klera s nacističkim režimom, što se Crkva u Hrvata, koja je najprilježnije surađivala s monstruoznim ustaškim režimom, do dana današnjeg nikad nikome nije ispričala radi te suradnje, a bila je povezana s ustaškim režimom kao nokat s mesom.
Tko u tu povezanost ne vjeruje, neka se uputi u NSK i makar letimično prolista katolički tisak 1941. – 1945., dovoljan će biti i samo uvid u „Katolički tjednik“.

Neki pripadnici klera protivno crkvenim kanonima bili su i zakleti članovi ustaškog pokreta. Najpoznatiji među njima bio je sarajevski biskup Ivan Šarić, koji je radi svoje „dobrostivosti“ i pregalaštva prepunog „kršćanskog milosrđa“ čak i stekao „laskavu titulu“ „Vješač Srba“.

Neki drugi klerici su se dohvatili pištolja i kame pomažući ustašama u „čišćenju arijevskog hrvatskog nacionalnog bića“ od pripadnika nižih narodnosnih skupina.
Najpoznatiji među njima bio je fra Miroslav Filipović, kasnije Majstorović.

Zanimljivo je da su po svemu sudeći u vrhu Crkve u Hrvata toga svjesni, pa zato njezini pripadnici ne dolaze na međunarodne skupove na kojima bi se makar mogla očekivati pitanja o djelovanju KC u Hrvatskoj za vrijeme 2. Svjetskog rata.

O tome da je Crkva u Hrvata naprosto impregnirana ustaštvom svjedoči ne samo djelovanje gotovo svih biskupa, a posebno Valentina Pozaića i Vlade Košića kao najagilnijih, koji su i sami potpisnici spomenute peticije, tu je i bezbroj drugih aktivnosti od političkog angažmana u korist HDZ-a, komemoracija na Bleiburškom polju, kod jame Jazovka i drugdje, gdje riječi svećenika zapravo predstavljaju programatske političke govore u korist nacional-šovinističke opcije.

Poslije ovog istupa predsjednika HBK najmanje što bi čovjek očekivao od hrvatskih aktualnih vlasti je da mu očitaju bukvicu i poduče ga što taj „stari hrvatski pozdrav“ ustvari znači, ali da mu skrenu pažnju i na činjenicu da promovirati fašizam nije izražavanje drugačijeg mišljenja.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

3 komentara

 1. Poštovani,

  u članku Stranke ljevice i siindikati citira se Carmelo Suarez, koji je predstavljen kao lider španjolskih komunista. Iz toga bi se dalo zaključiti da drug Suarez pripada Komunističkoj partiji Španije PCE. Da bi se izbjegao mogući nesporazum valja reći da u Španiji djeluju dvije komunističke partije, spomenuta PCE i Komunistička partija španjolskog naroda PCPE.
  Citirani drug Carmelo Suarez lider je Komunističke partije španjolskog naroda, dosljedne i autentične klasne orijentacije, što se za PCE nebi moglo reći.

  Lijep pozdrav

  Vladimir Kapuralin

 2. razumijem agitaciju ali ne razumijem velika slova.
  ovo je smijesno i granici s ludoscu…jel bi se i psovanje boga smatralo povijesnim izricajem obzirom da je bilo popularno u pedesetima?
  demonizacija NOB-a je kukavicki potez infantilnih umova koji se igraju zamjene teza ili kurbin pir -narodski receno. svakim danom je sve jasnije cemu je sluzio goli otok te kako je uopce doslo do NDH.
  Kad vec crkva (gdje je narod tu je crkva) ne vodi racuna o opcem i generalnom dobru vec se bavi rehabilitacijama i podjelama onda slijepa perspektiva pojedinca uopce ne cudi.
  ostat ce nam samo mrznja i jal u ovoj jednonacionalnoj ljusturi dok i ona ne krahira pod tezinom grijeha,temelja podlokanih anticovjecnim i cesto ksenofobnim floskulama.
  gud lak

 3. RATNU ZLOČINAČKU RABOTU STEPINČEVIH KRIŽARA ,KOLJAČA,CRKVA U HRVATA NAMJERAVA PROGALSITI MUČENIŠTVOM.KAKVE LI PARALOGIJE!!!!

  OPET SE JAVLJA OVA HERCEGOVAČKA FRANJEVAČKA ZLOČINAČKA
  ORGANIZACIJA SA ARHEOLOŠKIM ISKOPINAMA SVOJIH FRATARA KOJI SU
  IZGUBILI ŽIVOT U SLUŽBI ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI, KADA SU KAO GLAVANI POKRETAČI KRVOŽEDNOG ČIŠĆENJA HERCEGOVINE OD SVIH DUGIH I DRUGAČIJI NA POZIV STEPINCA I NADBISKUPA ŠARIĆA KRENULI U ČIŠĆENJE BOŽJE DRŽAVE KAKO JU JE NAZVAO STEPINAC, REKAVŠI ,PARAFRAZIRAM: DA JE BOG DAROVAO DRŽAVU HRVATSKOM NARODU I DA NIJEDNA ŽRTVA NEĆE BITI VELIKA ZA NJENO OČUVANJE= A FRANJEVCI SU BILI ČOPOR ZLOČINAČKOG NAUMA DA SE TA BOŽJA DRŽAVA ZAISTA OČISTI OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH PA SU SVOJIM DJELOVANJEM POKRENULI INCIJATIVU KOD SVOJHIH SLJEDBENIKA ,USTAŠA DA TO UČINE U PRAKSI. OSIM ŠTO JE UTVRĐENO DA JE VELIKI BROJ TIH FRANJEVACA LIČNO UČESTVOVAO U ZLOČINIMA PROTIV ČOVJEČNOST,ISTREBLJUJUĆI SRBE,ŽIDOVE , ROME I SVE DRUGE I DRUGAIJE KOJI SE NISU SLAGALI SA USTAŠKIM REŽIMOM, A ONI DRUGI KOJI NISU LIČNO UČESTVOVALI BILI SU INICIJATORI I IDEOLOZI TAKVOG DRUŠTVENOG USTROJSTVA I AKTIVNO DJELOVALI PUTEM MISNIH CEREMONIJA I DRUGIH KONTAKATA SA SVOJIM SLJEDBENICIMA IZ DIJECEZA.

  I DANAS SE LICITIRA NEKIM ISKOPINAMA LEŠEVA TIH MANTIJAŠKIH UBOJICA ,STEPINČEVIH I ŠARIĆEVIH EGZEKUTORA SRPSKE DJECE ,ŽENA I STARACA, PO HERCEGOVAČKIM KRAŠKIM ŠPILJAMA ,KAO ŠTO SU ŠURMANCI. TA ZLOČINAČKA FRATARSKA EGZEKUCIJA SRBA ,ŽIDOVA I ROMA , NAŠLA JE SVOJ ODJEK I U GANGI KOJU SU KROZ CIJELU NDH-AZIJU PRONOSILI TI HERCEKOVBAČKI KRIŽARI KOLJAČI, A ONA GALASI:
  -PAVELIĆU ŠTA ĆEMO OD SRBA,
  -VEŽ’ U LANCE GONI U ŠURMANCE!!
  -U ČAPLJINI KLAONICA BILA ,
  -DOSTA SRBA NERETVA ODNILA!!!
  I UMJESTO DA TA ZLOČINAČKA KATOLIČKA CRKVA OBIĐE TA STRATIŠTA, KAO ŠTO SU ŠURMANCE, ČAPLJINA I PODRUČJE SJEVERNO OD SARAJEVA DO HAN-PJESKA GDJE SE NA SVAKOM KVADRATNOM KILOMETRU NALAZE MASOVNE JAME O UBIJENIM SRBIMA I ODAJU POŠTU I PREDICIRAJU SVOJE KAJANJE I POŠALJU ISPRIKU ONIM DRUGIM I DRUGAČIJIM,ONI DANAS U NOVOJ, STEPIČVSKI AKTIVNOJ DRŽAVI,TUĐMANOVOJ SATRAPIJI , ARALUČU SA OLRTARA ,NA RAZNIM CRKVENIM CEREMONIJAMA,PA I POLTIČKIM SKUPOVIMA USTAŠOIDNIH STRANAKA , DINARSKO-ALTAJSKIH HAJDUKA,STEPINČEVIH SLJEDBENIKA I PLAČEN IKA.. A ZAPADNA BOSNA JE NAJMASOVNIJE STRATIŠTE O ČEMU SU U SVOJIM DNEVNICIMA ZABILJEŽILI I NJEMČKI IZASLANICI PRI PAVELIĆEVOJ RATNOJ VLADI.

  PA O KAVIM SE TO ISKOPINAMA LEŠEVA RADI DA IH KATOLIČKA CRKVA GLORIFICIRA KAO MUČENIKE, UMJESTO DA IH ,BAR DANAS ,NAKON ISTRAŽIVANJA I UTVRĐIVANJA ISTINE O KATOLIČKIM ZLOČINIMA , PRIKAŽE KAO ZLOČINCE I IZJAVI SVOJA POKAJANJA I TRAŽENJA OPROSTA OD NAVEDIH NARODA :SRBA,ROMA I ŽIDOVA ,KOA I HRVATSJKKIH ANTIFAŠISTA .
  A UMJESTO POKAJANJA I PRIZNANJA DA JE CRKVA U HRVATA BILA AKTIVNI UČESNIK U HOLOKAUSTU NA PODRČJU TADAŠNJE NDH-AZIJE, DANAŠNJA OSIONA I OSORNA KATOLIČKA CRKVA UPORNO GOVORI O NEKIM KOMUNISTIČKIM ZLOČINIMA . DANAŠNJA CRKVA U HRVATA MISLI DA JE JOŠ NA VLASTI ONAJ SATRAP I PROZELIT ,TUĐMAN I DA I DALJE MOŽE SLOBODNO FALCIFICIRATI NEDAVNU POVIJEST,OPRANU, KAKO BI JU PRIKAZALI NOVIM POKOLJENJMA KOJI SU DOBRANO SPOZNALI ZLOČINAČKO UČEŠĆE U HOLOKAUSTU HRVATSKIH TALIBANA,STEPINČEVIH SLJEDBENIKA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × five =