Početna / Kolumne / Buđav Lebac / Ustaški mirovinski stup

Ustaški mirovinski stup

Efraim Zuroff 1

Kako to mislite poštovani Efraim Zuroff da se ukinu vojne mirovine ustašama? Od kuda se pojavio takav čudan i krajnje nelogičan zahtjev, zar su u tom centru Simon Wiesental svi poludili? Kome su to ustaše priređivali predstave u Jasenovcu i za koga je premijerno izvedena opereta “Raj na oceanu”, što su je napisali logoraši uz redovne izvedbe “Male Floramye”? Zar su Židovi tako brzo zaboravili koliko je NDH-a bila prijateljski nastrojena država prema Vašem narodu? Gospode bože, pa zar će samo tako pasti u vodu sav trud Maxa Luburića, Dinka Šakića, Crne legije, Jure Francetića, Rafaela Bobana, Ante Pavelića i drugih dobročinitelja?

Nema tako davno uvaženi Efraime da ste prijavili i bili glavni kod uhićenja našeg Dinka Šakića, inače zadnjeg živućeg zapovjednika koncentracijskog logora u svijetu…ejjj, u svijetu Efraime. Zar vas ne boli duša, imate li vi savjest uvaženi gospodine? Da ste kojim slučajem proučili radove i zapažanja naših hrvatskih, ne srpskih već samo hrvatskih uvaženih istražitelja, znanstvenika, TV-e voditelja, političara, pjevačica, svećenika, starleta, sportaša, putnika namjernika iz južnih i ostalih Amerika ili iz Australije, da ste samo malo više obratili pažnju na čitavu politiku devedesetih kod nas dragi Efraime danas bi sigurno drugačije govorili.

Da ste proučili radove emeritusa Ive Banca, da ste samo malo bolje slušali Božidara Alića, pratili Velimira Bujanca, učili od Zvonimira Šeparovića, slijedili nauk Joea Šimunića, popili bar jednu kavicu sa Ružom Tomašić ili sa Tomislavom Karamarkom…ma da ste samo tjedan dana pratili politiku u Hrvatskoj vi bi danas pjevali sasvim drugu pjesmu. Još su tamo ranih devedesetih u Hrvatskoj poštovani Efraime, naši domoljubi potaracali dvijetisućedevetstošezdesetčetiri partizanska i antifašistička spomenika. To su inače spomenici zločinaca koji su izmislili sve ove priče o ustaškim zlodjelima i na naš narod utisnuli neizbrisivu mrlju koju ne može oprati ni najbolji povijesni revizionist. Dokaz za takvu tvrdnju leži u činjenici da je ovaj zakon o mirovinama za ustaše iz 1993. godine potpisao naš najeksponiraniji antifašista Stipe Mesić, koji je vjerovatno i to zaboravio kao i svoj proustaški govor u Australiji. Nadam se da Vam je sad jasnije koja je to banda…mi smo vam priređivali predstave, a oni nas na kraju balade predstavili koljačima.

Osim toga, uvaženi gospodine Efraim, mi imamo i TV-e emisiju u kojoj lijepo možete vidjeti kako gostuju eminentni predstavnici našeg domoljublja, koji nam iz dana u dan brane čast i svjetlaju obraz. Eto, pitam Vas sad javno…zar ćete prešutiti činjenicu kako je pozdrav “Za dom spremni”, inače poznati starohrvatski pozdrav iz opere “Nikola Šubić Zrinski” (provjerite ovu informaciju kod Joea), za Vaš narod od 1941. pa sve do 1945. godine u Hrvatskoj bio najmilozvučniji pozdrav na kugli zemaljskoj…naravno, bilo bi nepravedno i nepošteno da ovdje izostavimo Heil Hitler i Sieg heil, koji imaju posebno mjesto u vašem srdašcu. Zar se u Vama ne bude najljepše uspomene kad ih čujete?

Pitam se dragi moj Efraime, a iskazujem Vam ovakvu prijateljsku dragost i naklonost samo da Vam pokažem koliko smo mi topal i srdačan narod…dakle, pitam se dragi moj Efraime kako imate srca optužiti moju domovinu da je postala nemoralna i bez integriteta, skoro da ste rekli da smo fašistička jazbina. Zar niste nedavno vidjeli kako je naša predsjednica, naša plavojka, naša domoljubičica po skrivečki i tajno došla odati počast žrtvama preglasne muzike u Jasenovcu, dočim je prilično javno izbacila bistu Josipa Broza Tita.

Opet sa druge strane pitam se kako to da ste se tek sad, 22 godine kasnije sjetili da nam spočitnete našu brigu i uvažavanje prema ustašama? Nije valjda da želite reći da smo čitavo vrijeme toliko duboko ogrezli u fašizam i ustaštvo, pa ni jedna državna institucija, ni jedna stranka, ni jedan visoki predstavnik vlasti u našoj državi nije našao shodno da u ustaškom mirovinskom stupu vidi problem? Hoćete reći da su ustaše koji primaju mirovine za svoj ustašluk postali sastavni dio našega društva? Ako nam to želite poručiti dragi moj Efraime onda Vas moram razočarati. Naime, mi to već odavno znamo i svakodnevno se bunimo protiv ove sulude situacije.

Jedino što nam do kraja nije jasno gospodine Efraime je sljedeće…koja će biti razlika između ovih spornih ustaških mirovina i nekih budućih mirovina današnjih proustaški orjentiranih političara i u konačnici tko su po Vama veći zločinci, oni koji su činili zločine ili oni koji danas veličaju i plaćaju zločince? Mogao bi netko dragi moj Efraime pomisliti kako ste poslali  pismo samo da skrenete pažnju sa ekonomske situacije u Hrvatskoj ili možda sa slučaja Josipa Katalenića. Naši mladi proleteri iz Živog zida rado bi se složili sa ovom tezom, ipak ustaški mirovinski stup od 348 milijuna kuna nije esencijalno pitanje.

Kažete da “poštedimo Hrvatsku sramote zbog nagrađivanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniteljima zločina tijekom Drugog svjetskog rata”. Ništa se vi ne brinite dragi moj Efraime, nije glupost naroda svojstvena samo Hrvatima. Provirite malo i u Srbiju koja je pod vodstvom predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragišom Cvetkovićem bila prva Juden frei država u Europi. Inače Cvetković je kao i Draža Mihajlović polovično rehabilitiran. Ista smo mi govna dragi moj Efraime samo sa drugim nazivnicima, ali nema potrebe da se brinete za nas. Znali smo ’41-e, znamo i danas kako sa fašistima. Nego, šta kažete da poštedite Izrael sramote i priznate Palestinu? Nemojte me krivo shvatiti, ali kao što rekoh, ista smo mi govna.

piše/Branko Rafajac

Facebook komentari

Branko Rafajac

Pripadnik radikalne grupe proletera "Mučki provokatori" što imaju za cilj izazivanje osjećaja neugode političko-poslovnoj eliti i funkciju putokaza za istu prema Remetincu. Radikalnim guljenjem njihovih džon obraza i stavljanjem soli na njihove kriminalne rane ostvaruje zajedno sa grupicom entuzijasta okupljenih na KontraPortalu višestruke moralne satisfakcije koje kasnije dila obespravljenom narodu.

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four × four =