Početna / Istaknuto / Vatikan će ozakoniti istospolne brakove!

Vatikan će ozakoniti istospolne brakove!

brak1

 

Prateći suvremene trendove i Vatikan se odlučio za radikalan potez – ozakonjenje istospolnih veza, tj. priznavanje istospolne zajednice kao ravnopravne tradicionalnom braku muškarca i žene. No, kako niti jedno pravo nije apsolutno, tako su i ovdje propisani kriteriji.

U dokumentu koji posjedujemo stoji kako istospolni brak mogu sklopiti samo rimokatolički svećenici – i to isključivo oni koji su bili u neprekinutoj vezi barem pet godina i dva mjeseca. Nakana vjenčanja se mora oglasiti dvaput – prvi put u župi iz koje potječe jedan svećenik, a drugi put u zavičaju drugog partnera.

Sam čin vjenčanja obavlja se u crkvi tako da prvi svećenik izgovori ovaj zavjet:
‘X (ime), uzimaš li ti mene, kao što si me dosad uzimao, za svog muža i bračnog druga, kako bi me i dalje po svojoj volji uzimao?’
Nakon potvrdnog odgovora, isti zavjet izgovara druga strana, te svećenik koji vodi ceremoniju proglašava par vjenčanim uz riječi: ‘Mladenci se mogu poljubiti!’

U dokumentu su propisane i mnogobrojne zabrane. Istospolni bračni drugovi ne smiju imati heteroseksualne sklonosti. Ne smiju prethodno biti oženjeni, a u braku moraju biti vjerni jedan drugome. Rastava je moguća samo u slučaju bludništva. Strogo je zabranjeno stupanje u brak svećenika s vjerskim osobama drugih religija.
Korištenje kondoma se i dalje smatra grijehom jer smanjuje užitak – ali će se i dalje tolerirati.

Prijave za vjenčanje počele su pristizati u velikom broju iz cijelog svijeta, a imamo saznanja da je među prijavama i dvadesetak iz Hrvatske (od toga dvije s Kaptola), i po desetak s Trsata i Marije Bistrice. Zanimljivo je spomenuti da je čak tisuću zahtjeva poslano iz Međugorja.
U našu redakciju stiglo je i oduševljeno pismo jednog mladog svećeničkog para u kojem se kaže:
‘Presretni smo! Konačno ćemo moć slobodno šetat, držeći se za ruke i ljubeć se na Gay Prideu u Zagrebu!’

APN

 


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Premijerka Velikog Njega

  Srbija ce ovih dana dobiti prvu ženu premijera, no ni to nije jedino iznenađenje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

5 + ten =