Početna / Istaknuto / Veliki Brat nacionalističkog zajedništva

Veliki Brat nacionalističkog zajedništva

velikibratnacionalizma

 

Nacionalistička oluja nije se stvorila ni od kuda, nije došla odjednom, nije podivljala zbog imenovanja nekog fanatičnog fašista na mjesto ministra, niti zbog tobožnjeg uskraćivanja zasluženih prava “osloboditeljima i stvoriteljima” države, opasno naelektriziranu društvenu diferencijaciju nisu prouzročili imaginarni ostaci orjunaško-jugounitarističke klike, ni UDBA, ni masoni. Ekstremni nacionalizam nije objektivna reakcija, nije potaknut nečim izvana. On je – u čemu je i glavni uzrok problema – oduvijek tu, u središtu zbivanja. Čuči i vreba priliku. Od stvaranja države do danas nikada nije iščezao jer nikada nije saniran, ekstremizam je utkan u nacionalnu politiku i programe svih stranaka, čak i deklarativno lijeve opcije. Ako su fašistički i šovinistički autoriteti općeprihvaćeni kao temeljne vrijednosti, ako je suludi i neutemeljeni revizionizam predložak za učenje, ako su od začetka države glavne supstance laž, nepravda i nazadni klerikalizam, ne može čuditi ni pojavljivanje javno deklariranih fašista i vjerskih fanatika na ministarskim mjestima i u parlamentu, kao ni okupljanja tisuća u kolone što neodoljivo podsjećaju na SA jurišnike i početak ere pucanja kostiju – zloslutnim uvodom u strahote nakon toga.

Ili, kako voli reći jedan moj dragi sugrađanin – lajbek je od početka krivo zakopčan.

Vješto prikrivana krinkom demokracije, ali mentalno iznimno radikalna i široko rasprostranjena, diktatura Tuđmanove kamarile čvrsto je odredila standarde od kojih se danas gotovo nismo ni pomaknuli.
Strah od društvenog neprihvaćanja, od izopćenja, sujeta koju svaki mediokritet – a njih je ponajviše – nosi kao okove, podrazumijevaju nacionalizam, šovinizam, homofobiju, ksenofobiju, arhaične i nazadne sjetonazorske poglede; poznat i priznat može se samo uz aktivno podupiranje ili barem bespogovorno prihvaćanje “hrvatske stvari”, to je inicijacija i preduvjet. Crkva je tu šprancu izbrusila i usavršila, držeći je u rukama poput mača, danas čak i čvršće nego ikada prije.

To mitomansko nacionalističko sebeljublje, to “zajedništvo” što se sada pokušava podvaliti kao jedini izlaz za spas nacionalne esencije, lebdi poput Velikog Brata iznad svih društvenih događanja i guši, da parafraziram Goethea, svakog časnog čovjeka koji nije u stanju da u svoju obranu i sam bude nacionalistički orijentiran.
Ekstemizam je tu čitavo vrijeme; na ulici i u kućama, u nukleusu nacionalne identifikacije, na svadbama i krstitkama, u školama gdje vise slike ratnih zločinaca, na rođendanima i imendanima, u kazalištima i sportskim dvoranama, na stadionima gdje ima duboko korijenje, u kockicama, u “Vatrenima”, “Kaubojima” i “Barakudama”, u crkvama gdje ima još dublje korijenje, u kafićima i vatrogasnim domovima, na tv-dnevnicima i tv-kalendarima, u institucijama, u svemu i svugdje.

Niti problem može biti riješen na razini na kojoj je nastao, niti se s pogrešnog puta možemo vratiti nastavljajući u istom smjeru. Dok društvo objektivno i realno ne napravi analizu onoga što se događalo devedesetih, dok se ne stvori konsenzus utemeljen na istini, dok paradigma o Tuđmanu ne bude oborena, ne možemo – sve i da hoćemo – očekivati bilo kakav napredak na području političke i građanske svijesti.
Sve dok bude ovako, korisnici nacionalizma – a to su privilegirane strukture “zaslužnih”, kapitalisti i velike korporacije u suradnji s političkom elitom – puštat će u javnost doze nacionalizma prema potrebi. Kao što kaže Rambo Amadeus – kad zatreba oni puste malo nacionalizma kao sipa onog crnila.

Bez detuđmanizacije, bez objelodanjivanja istine iz razdoblja u kojem je društvo krenulo u nazadnost, ne možemo očekivati značajnije pomake; dok ne saniramo uzroke nacionalističkog dernečenja, nećemo vidjeti ništa osim crnila.

 

Facebook komentari

Slobodan Horvatić

Mene...ako se sete na Dan bezbednosti sete se, ako se ne sete nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put.

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

seventeen − four =