Početna / Istaknuto / Veliki diplomatski skandal. Jakov Kitarović nosio samo veo umjesto burke na dočeku Erdogana.

Veliki diplomatski skandal. Jakov Kitarović nosio samo veo umjesto burke na dočeku Erdogana.

jakov kita

Tursko izaslanstvo na čelu sa predsjednikom Recep Tayyip Erdoğanom, uputilo je oštru prosvjednu notu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović zbog kršenja turske tradicije kod međunarodnih susreta visokih dužnosnika sa uglednicima iz Turske, gdje turska tradicija nalaže da supruge dužnosnika pri susretima nose burku.

Kako saznajemo, skandal se ne bi ni dogodio da prvi gospodin Hrvatske nije odgovorio turskom predsjedniku Erdoganu kako on nije enuh u službi predsjednice već njezin suprug, a sve zato jer ga je predsjednik Erdogan upitao “koliko je dugo u službi predsjednice kao enuh?”.

Kada je turski predsjednik shvatio da se radi o prvom gospodinu Hrvatske, odmah je reagirao i izrazio duboko žaljenje zbog nepoznavanja turske tradicije sa napomenom da će zbog ovog incidenta uputiti službenu prosvjednu notu Republici Hrvatskoj koju vam prenosimo u cijelosti.

“Unatoč prekrasnom dočeku i paraliziranju normalnog života u vašem glavnom gradu u čast dolaska turskog izaslanstva, nepoštivanje turske tradicije pri susretima visokih dužnosnika naše dvije -nadamo se nakon ovog skandala još uvijek- prijateljske države, neoprostivo je i prelazi sve granice pristojnog ponašanja.
Kao da nije bilo dovoljno ekstravagantno što je na čelu države -kojom vlada desno-vjerska politička opcija- jedna žena, nego je povrh svega u potpunosti zanemarena uloga prve dame -u ovom slučaju prvog gospodina- pri državničkim susretima.
Ovako grubo zanemarivanje elementarnih diplomatskih manira nije zabilježeno još Sisačke bitke koju vam uzgred rečeno nećemo nikada oprostiti.
Toplo se nadamo da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i prvi gospodin Jakov Kitarović uvažiti i prije svega razumjeti naše nezadovoljstvo, jer na kraju ipak se mora znati tko nosi -kako se popularno kaže- hlače u kući.
Predsjednik Turske, Vaš Recep Tayyip Erdoğan.”

 

D.K.


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Mržnja prema boljoj prošlosti

Postoje mnoge nelogičnosti u vremenu i prostoru kojem živimo. Političke stranke i gospodarsko-društveni sustav su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

sixteen − five =