Početna / Kolumne / Buđav Lebac / Veselo maturalno smeće u Kninu

Veselo maturalno smeće u Kninu

smeće knin

Uobičajno maturalno veče počinje već od ranog jutra. Mame, bake, ujne, strine, tete, rodice, sestrične, sestre, šogorice i susjede užurbano trčkaraju po kući pripremajući se za taj svečani čin. Peku se kolači, peglaju se kompletići, razrađuje se plan maturalne u detalje. Muški dio ukućana samo okreće očima i znoji se na samu pomisao nošenja odijela, a izgovori koji se nude za hvatanje štrafte iz te gungule ulaze u anale…draga, ako ti što treba sa tržnice samo reci i ja ću časkom skoknuti. Kako se bliži trenutak maturalne svečanosti tako rastu i tenzije, a ženski dio je svako malo u suzama, emocije su prejake, dočim muški dio smišlja velike govorancije koje se uglavnom svode na “sine, došao je trenutak kada si odrastao” (ovo sine odnosi se i na kćerke, ipak smo mi jedan dobro uhodani patrijahat). Nakon toga obiteljska procesija kreće prema dvorani i strateški se raspoređuje po stolovima. Red govorancije profesora, red neke lagane glazbe i predstavljanje maturanata. Razdragano se plješće i sa nestrpljenjem se čeka prvi maturalni ples. Kada se odradi i ta formalnost počinje raspašoj, tate i dide su već polupijani, mame već treći puta popravljaju maskaru, a maturanti potajice da ih roditelji ne vide u WC-u vuku speed, eksiraju žesticu, puše jointe, gutaju ekstazije i uglavnom se razvaljuju na bezbroj načina.

Tako nekako izgleda prosječna maturalna zabava. No, maturalna u srednjoj školi Lovre Montija u Kninu ima malo drugačiji redosljed. Ranim jutrom, još prije doručka majka prosječnog maturanta koji je usput član mladeži HDZ-a križa se ispred slike bogorodice i moli krunicu. Otac nesretnog maturanta pičkara po kući, šuta što mu dođe pod nogu i psuje majku četničku i jugokomunističku učiteljicama, članicama i simpatizerkama SDP-a: Olgici Vrdoljak i Nadi Jakovčević, a ne ostaje dužan ni ideološkom vođi Mirku Antunoviću, inače predsjedniku lokalnog SDP-a i ujedno ravnatelju jedne od škola. Baka maturanta je već dva puta zvala hitnu jer joj je tlak naglo pao, deda se od muke napio, a ujne, strine, tete, rodice, sestrične, sestre, šogorice i susjede sjede u crnini i mrmljaju “Oče naš”. Otac bijesno izlazi van iz kuće, a majka u suzama pegla kompletić koji inače nosi kad ide kod ginekologa. Baki je sad bolje jer je popila normabel, a deda se uneredio pa su ga prebacili na krevet da malo odmori i stavili su usput ispod njega gumenu plahtu, čisto radi predostrožnosti. Mladi maturant, inače član mladeži HDZ-a užurbano zove prijatelje da dogovore akciju bacanja eksplozivne naprave na trg po uzoru na mladež HDZ-a iz Vodica…neće te jugokomunjare i četnici pokvariti njegovu maturalnu i katoličku svečanost.  Polako dolazi vrijeme da se krene na maturalno veče i obitelj šutke izlazi iz kuće. Tata i deda pomalo teturaju jer su pijani, majka je sva u suzama, baka priča baljezgarije jer je na normabelu, a maturant u sebi mrmolji kako će se jednog dana osvetiti tim četnikušama i jugokomunjarama. Svi se strateški raspoređuju po dvorani i samo pogledima i uzdasima pokazuju svoje gnušanje  prema spomenutim narodnim neprijateljima. Kreće red govorancije profesora, red neke lagane glazbe, predstavljanje maturanata i konačno dolazi trenutak molitve i božjeg blagoslova.

Unatoč Srbo-četničkoj i jugokomunističkoj diverziji svećenik se uspio nekako probiti do mikrofona i započeo je molitvu, ali profesorska banda u sastavu Olgica Vrdoljak, Nada Jakovčević i Mirko Antunović unizila je ovaj svečani, ali prije svega vjerski događaj odlukom da ostanu sjediti, a na svoju stranu su pridobili i učiteljicu Zvjezdanu Pavlagić. Bio je to krajnje nekulturan i za kršćanstvo uvredljiv način prosvjeda. Ipak sve ima svoje vrijeme i mjesto, a ako na to nadodamo da spomenuti prosvjetni djelatnici nisu poštivali “religiozne osjećaje apsolutne većine svojih učenika”, onda ovo možemo proglasiti prvorazrednim skandalom…zaključuju na katoličkom portalu mir.hr . To što četvrtinu stanovnišva u Kninu čine Srbi, to što je Ustav RH-a prilično jasan po pitanju vjerskih zajednica koje su jednake pred zakonom i odvojene od države, to je u ovom trenutku manje važno. Ako svećenik zaključi da neki razred ima apsolutnu većinu katolika, onda taj razred ima da bude katolički, a ne tamo nekakav sekularni, da ne kažemo Srbo-četnički i jugokomunistički.

Nastavlja sa “edukacijom” portal mir.hr…”Hrvatska se 1990. god. oslobodila okova komunizma, koji je u svećenstvu gledao “kvalificiranog neprijatelja”. I nakon 25 god. svjedočimo da se komunističko naslijeđe i dalje kao avet nadvija nad Hrvatskom, priječeći zrakama demokracije da prodru u sve sustave suvremene države, osobito u javne obrazovne ustanove. Najnoviji slučaj iz Knina svjedoči da su danas predvodnici nove doktrine komunizma mahom članovi SDP-a, koji se zapravo vješto i lukavo skrivaju iza plemenitih tekovina socijal-demokracije; provodeći politiku gušenja religije i “progona” svećenika, posebno rimo-katoličkih.

Uglavnom, kada se odradi i ta formalnost molitve počinje raspašoj, tate i dide su već polupijani, mame već treći puta popravljaju maskaru, a maturanti potajice da ih roditelji ne vide u WC-u vuku speed, eksiraju žesticu, puše jointe, gutaju ekstazije i uglavnom se razvaljuju na bezbroj načina i to sve uz božji blagoslov.

 

piše/Branko Rafajac/foto/mir.hr

Facebook komentari

Branko Rafajac

Pripadnik radikalne grupe proletera "Mučki provokatori" što imaju za cilj izazivanje osjećaja neugode političko-poslovnoj eliti i funkciju putokaza za istu prema Remetincu. Radikalnim guljenjem njihovih džon obraza i stavljanjem soli na njihove kriminalne rane ostvaruje zajedno sa grupicom entuzijasta okupljenih na KontraPortalu višestruke moralne satisfakcije koje kasnije dila obespravljenom narodu.

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 − 3 =