Početna / Kolumne / Buđav Lebac / Vic o Anti Paveliću i kako je pater Ivan Ike Mandurić postao stand ~U~p komičar…

Vic o Anti Paveliću i kako je pater Ivan Ike Mandurić postao stand ~U~p komičar…

vic

piše: Branko Rafajac

Ako krenete googlati po bespućima interneta i poželite pročitati kakav dobar vic na račun Ante Pavelića mogli bi se naći u velikom problemu. Naime, koliko god Ante Pavelić bio karikaturalan i pomalo infantilno-narcisoidni tip on nije tema ni jednog značajnijeg vica na ovim prostorima…kažem na ovim prostorima jer podjednako ni Srbi ni Hrvati nemaju ni jedan vic, ni jednu dobru zajebanciju na temu poglavnika.
Preciznije rečeno, googlova tražilica ne prepoznaje termin “vicevi o Anti Paveliću“, ali ako upišete “vicevi o drugu Titu“, “vicevi o Hitleru” ili “vicevi o Isusu“, imate na raspolaganju viceve koji bi vas mogli dobro nasmijati ako imate sposobnost razumjevanja satire i crnog humora.

Ova internetska, ali prije svega društvena anomalija u rangu je sa crnim rupama, Bermudskim trokutom, proročanstvima drevnih Maja i čudi me da se David Icke, ali i naš Drago Plečko nisu pozabavili ovom misterijom.
Ako se zapitamo zašto naši vic maheri nisu do sada smislili ni jedan vic o poglavniku i kako to da nema ni jedne šaljive narodne predaje o Paveliću, a eto ima ih koliko hoćete o Titu, Hitleru, Staljinu, pa čak i o Isusu mogli bi lako doći do zaključka da je to zato što je prilično teško smisliti vic o nekome tko je sam po sebi bio vic.
Kad kažem da je Ante Pavelić bio “sam po sebi vic”, onda tu prvenstveno mislim na činjenicu da je Pavelić bio sprdnja globalnih okvira, ali jednako tako i horor i užas lokalnih okvira.
Teško da bi ikome bilo smiješno da netko ispriča vic tipa “Došao Ante Pavelić u Jasenovac i pita malog Srbina koliko imaš godina, a mali Srbin mu odgovori 6 i pol, uskoro ću 7, a Pavelić mu odgovori…e, pa nećeš”…inače ovaj vic je plagijat vica o Hitleru i malom Židovu. Kažem teško da bi ovaj vic ikome bio smiješan ako znamo da je u Jasenovcu i okolnim pratećim logorima ubijeno 20.101 dijete.

No, bilo kako bilo, čak ni ovakvih vic plagijata nema na googlovoj tražilici i očito je da su naši najveći vic maheri iz hrvatske katoličke crkve primjetili da svaki iole ozbiljniji državnik, zločinac ili eto sam bog ima vic o sebi.
Razmjerno tom zaključku donešena je odluka da se u Bazilici Srca Isusova krene redovno i svake godine održavati misa zadušnica za Antu Pavelića jer -kako i sami naslućujete- netko u Hrvatskoj smatra da je Ante Pavelić bio ozbiljan državnik, zločinac, a za neke i bog.
Obzirom da naš kler nije lišen humora na vlastiti račun, oni jako dobro znaju da je smijeh najbolji lijek…npr. kler već 25 godina priča genijalne viceve o poniznosti, pravednosti, blaženstvu materijalnog siromaštva i jednakosti iz dvora optočenih oniksom.
To se čovjek zakocene od smijeha kad čuje te viceve, a tek kad svećenici tako blaženo materijalno siromašni -jer njihovo je bogatstvo u duhu svetome- sjednu u skupe automobile tu nastane opća pišurija…da čuj bogatstvo duha svetoga u Audiju od 20 tisuća eura.

Naime, podatak da se održava misa za zločinca u sred glavnog grada, države koja za sebe tvrdi da je nastala na antifašističkim tekovinama, već je odlična podloga za vic.
Elem, krenuo mali Perica na misu za Poglavnika usred države nastale na antifašističkim tekovinama…jeb’ga, da znam smišljati viceve već bi smislio jedan, tako da za sada stajemo na ovom uvodu.

Prepoznavši problematiku sa smišljanjem vica na račun Pavelića i vidjevši koliko je teško smisliti dobar vic na tu temu, oglasio se i pater Ivan Ike Mandurić. Dao si je pater Mandurić truda da napiše omanji elaborat na temu “Zašto se održava misa za Antu Pavelića?”, a sve pod naslovom Mir i nemir oko Bazilike Srca Isusova.

Počinje pater Mandurić svoje obraćanje krvoločnim prosvjednicima i protivnicima mise prilično šaljivo…”Oni koji od Crkve traže da politiku ostave u svojim sakristijama, sinoć su se upravo počeli miješati i u stvari sakristije.
Drugim riječima, pitanje služenja mise za Pavelića za patera Mandurića u neku ruku je političko pitanje, a u neku pitanje sakristije. Tom logikom vodio se pater i kada je otvorio vrata crkve za branitelje koji su uhvatili štraftu ispred policije na trgu Sv.Marka, što nam ustvari puno toga govori o distanciranosti same crkve od politike.
Ako je policijski pendrek i provođenje zakona neprihvatljiv kleru onda crkva nema problem sa uplitanjem u politiku, ali kad politika pruži ruku prema sakristiji onda se kler diže na stražnje noge. Osim toga, treba biti jasno da je sakristija čisto privatna i osobna stvar klera, a nikako i samih vjernika, jer -kako i sami naslućujete- vi ste možda došli na misu u želji da poslušate riječ božju, ali kler je ta mobilna veza sa bogom i oni će vam objasniti zašto je dobro da se pomolite i za Pavelića.

Ali o čemu mi ovdje pričamo, o politici ili o veličanju i rehabilitaciji zločinca? Pater Mandurić u nedostatku ozbiljnijih argumenata poseže za onima koji nadilaze svjetovne, jer nije Pavelić zločinac već je Pavelić tek grešnik, zabludjela ovčica za čiju dušu se treba moliti.
Koristeći svjetovnu farizejsku tehniku relativizacije dobro smišljene provokacije iz crkvenih redova, a pozivajući se na božanske zakone i svoje svećeničko poslanje, pater se čudom čudi kako se mi -obični grešnici, neuko ateističko stado- usudimo propitivati koje su reperkusije ovog crkvenog cirkusa. Kažem cirkusa, jer teško da će paterove riječi kako je “Gospodin srca milosrdnoga, Euharsitiju i ustanovio da ona bude pomirilište svih koji se od mira odijeliše“, opravdati crkveno toleriranje okupljenih štovatelja lika i djela Ante Pavelića koji onako puni duha svetoga sa ustaškim znakovljem uveličavaju Euharistiju.
Ako ste pažljivo pratili onda primjećujete da ovo nije uplitanje u sakristiju već pitanje pateru Manduriću “Da li nas on smatra potpunim idiotima ili takvima smatra samo Antu Pavelića za čiju se dušu moli i njegove profašistički orjentirane sljedbenike?”.
Da ne bi bilo zabune, pater Mandurić nas smatra idiotima i to vrlo jasno kaže “Iskreno, nisam uspio odgonetnuti što je uzrok i cilj ovih prosvjeda. Nadam se da je samo neukost i neznanje u pitanju, a je li, ne znam

Nažalost pater Ivan Ike Mandurić u svom elaboratu ne daje jednoznačan odgovor i tu nastaje problem, jer ispada kako je pater u konačnici iznad svjetovnih problematika i njega politika ne zanima.
Naravno, to bi se moglo razumjeti da sam pater ne koristi komparacije koje imaju svoje uporište samo i jedino u politici. Nevinost i bezgrešnost svećeničkog poslanja pater naglašava podatkom da misu za Pavelića predvodi svećenik čiji je djeda bio partizan, valjda misleći da je važno za napomenuti što je svećenikov djeda bio i tim podatkom relativizirati sami čin okupljanja u slavu zločinca.

Da bi shvatili svu suptilnost paterovog obraćanja javnosti treba istaknuti i njegove komparacije koje se zadržavaju na Adolfu Hitleru, Josifu Visarionoviču Staljinu, Vladimiru Iljiču Uljanovu “Lenjinu” i  Marxu i Engelsu…dakle, još jedna u nizu od pukih slučajnosti u paterovoj komparaciji.
služi se sveta Misa i za sve partizane poginule po šumama i drumovima, i za one koji su ih ubili, i one koje su oni ubili, u istom danu. Služi se i za sve poginule i pomrle ustaše, poglavnike, doglavnike, generale, vojnike, čuvare logora, i one koji su po logorima skončali. Za sve one koji su nestali na Bleiburgu i Križnom putu, i za sve one koji su to skrivili. Za sve one koji su umrli u Jasenovcu, prije i poslije 1945, i sve one koji su tome krivi. Ovdje, u Bazilici mojoj miloj i dragoj, ali i po svim crkvama svijeta.”…nastavlja pater Mandurić.

Nadam se da ste primjetili kako su u paterovom elaboratu partizani poginuli i kako su ubijali, a ustaše su samo poginuli, nestali, pomrli i eto nesretno skončali u logorima.
Nadam se da ste primjetili kako su u paterovom elaboratu ustaše nestali na Bleiburgu i Križnom putu, dok su u Jasenovcu ljudi umrli, valjda prirodnom smrću ili od preglasne izvedbe Male Floramye.
Nadam se da primjećujete paterovo suptilno farizejstvo i sakrivanje iza crkvenog autoriteta kojeg se po paterovom nikako ne smije propitivati dok će on sam vrlo rado propitivati sve i svakoga, a ponajviše one koji se drznu kazati da taj vic sa misom za Pavelića uopće nije smiješan.

Ali kao što rekoh, nemoguće je smisliti dobar vic o Ante Paveliću, ali je zato pred paterom Mandurićem blistava karijera stand ~U~p komičara.

Facebook komentari

Branko Rafajac

Pripadnik radikalne grupe proletera "Mučki provokatori" što imaju za cilj izazivanje osjećaja neugode političko-poslovnoj eliti i funkciju putokaza za istu prema Remetincu. Radikalnim guljenjem njihovih džon obraza i stavljanjem soli na njihove kriminalne rane ostvaruje zajedno sa grupicom entuzijasta okupljenih na KontraPortalu višestruke moralne satisfakcije koje kasnije dila obespravljenom narodu.

Provjeri i ovo

Jure Francetić i antifašizam – oksimoron

  Za nekoliko dana, točnije 3.7. navršava se 105 godina od rođenja Jure Francetića, ustaškog …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

ten − 2 =