Početna / Kolumne / Buđav Lebac / Vikinška patka

Vikinška patka

vikinška patka

Obitelj je nukleus, obitelj je polazišna točka čitavog društvenog uređenja, bez obitelji ne bi bilo ni države, bez obitelji nema ni života i zato je logično da se osnuje i Obiteljska stranka. Obitelj obitava i zauzima određeni životni prostor, obitelj je u većini zajednica krvnih srodnika, ali nije nužno da članovi obitelji budu u krvnom srodstvu jer i usvojeno ljudsko biće ukoliko je primljeno u krug obitelji postaje dio obitelji, čak se i kućni ljubimci smatraju članovima obitelji. Članovi hrvatske obitelji mogu biti svi jer mi smo jedno tolerantno i napredno društvo koje će u svoju toplu i nadasve pluralističku zajednicu primiti bilo koje ljudsko i životinjsko biće, osim u slučaju ako to ljudsko i životinjsko biće nije komunjara i antifašist. Također od neki dan u hrvatsku obitelj nije dobrodošao i norveški veleposlanik Henrik Ofstad, koji je Mati Knezoviću inače predsjedniku Obiteljske stranke, narušio harmoniju obiteljskog poimanja države.

Možda samo na trenutak da se osvrnemo na funkciju predsjednika Obiteljske stranke. Kako smo mi jedno patrijahalno društvo u kojem je pater familias tj, glava obitelji bog i batina u tom društvenom nukleusu, onda bi po logici stvari Mate Knezović koji je predsjednik Obiteljske stranke bio nešto poput “Capo di tutti capi”, tata svih tata, pater familias do jajcof, dalje od toga nema. Kad postaneš predsjednik Obiteljske stranke onda dijeliš odgojne iza uha i drugim tatama, onda si zadnja stepenica do boga. Slijedom te logike, tata nad tatama, Mato Knezović poslao je prosvjedno pismo norveškom veleposlaniku Henriku Ofstadu. Odlučio je tata Mate da je vrijeme da se kao predsjednik Obiteljske stranke jasno očituje u pogledu narušavanja idile i harmonije u obitelji Hrvata. Osim što je tata Mate reagirao zaštitnički on je svojim primjerom pokazao kako se štiti jedna obitelj. Ako ćemo onako po narodski, tata Mate odvalio je jednu verbalnu i odgojnu šljagu Henriku Ofstadu povodom veleposlanikove podrške Antifašističkoj ligi.

“Zar Kraljevina Norveška podržava diktatore? Zar Kraljevina Norveška podržava totalitarne režime ili je to Vaš osobni stav?…oštro je upitao tata Mate, pa nastavio…“Vaša ekselencijo! Očekujemo da, kao Veleposlanik ugledne zemlje i časnog norveškog naroda, izrazite žaljenje zbog nazočnosti, podrške i obraćanja tom neokomunističkom skupu.  U nadi razvijanja dobrih odnosa između naših naroda, srdačno Vas pozdravljamo i očekujemo pojašnjenja i ispriku!” Odlučno je zamahnuo tata Mate i priljepio je Henriku Ofstadu odgojnu iza uha, dajući Henriku Ofstadu na znanje da se u njegovoj “kući” zna čija se riječ poštuje.

Visoko uzdignuta čela, pun osjećaja pravednosti, onako gord i važan kako samo može biti tata nad tatama, Mate Knezović čekao je ispriku Henrika Ofstada. Kad odjednom, kao grom iz vedra neba prolomi se Hrvatskom, Europom i svijetom povratna šamarčina. Zanijemila je cijela obitelj Hrvata, zanijemio je tata Mate, zanijemila je Europa, zanijemio je svijet. Svi su u šoku, zar se to zaista dogodilo, zar se tamo neki norveški veleposlanik usudio uzvratiti hrvatskom tati nad tatama?

“Pitate me podržava li Norveška diktatore. Ne podržava. Norveški otpor od 1940. do 1945. nije se temeljio samo na tome da je Norveška bila pod okupacijom Wehrmachta, nego je predstavljao i borbu protiv totalitarizma i nacionalsocijalizma – Hitlera i Mussolinija i njihovih marioneta, poput Quislinga i Pavelića.”…uzvratio je Henrik Ofstad.

“Međutim, najvažniju stvar niste spomenuli. Riječ je o poruci antifašizma koju sam izrekao na konferenciji. Odao sam počast partizanima koje su nacisti poslali u Norvešku, njih 4268, i koji su potom zatočeni u koncentracijskim logorima. Mnogi od njih su preminuli, no neki su uspostavili prijateljstva s lokalnim norveškim stanovništvom i zahvaljujući njihovoj pomoći, uspjeli prebjeći u Švedsku. Mnoge od tih obitelji održavaju prijateljske odnose i u drugoj ili trećoj generaciji. Njegovo veličanstvo kralj Olaf V. je 1976. godine otkrio spomenik partizanima koji su svoje živote dali boreći se protiv nacizma i fašizma. Mi, Norvežani, s ponosom ih se sjećamo.”

“Pretpostavljam da ste razumjeli da se neću niti želim ispričati zbog odavanja počasti Vašim sunarodnjacima koji su se tijekom Drugog svjetskog rata borili protiv nacizma. Umjesto toga, iskoristit ću ovu priliku da im se u ime norveškog naroda i u osobno ime, od srca još jednom zahvalim.”…završio je Henrik Ofstad sa otiskom verbalne petokrake na obrazu Mate Knezovića.

Mate Knezović dobio je šljagu i to još kakvu šljagu…međunarodnu, koja će još dugo briditi na obrazima proustašije i revizionista povijest. Zahvatio je Henrik Ofstad sa tom šamarčinom i Karamarka, ošepučio je sve desničare koji talasaju na romantizaciji ustaštva, što se napajaju na politici miješanja kostiju žrtava, što već 24 godine revidiraju povijest, što od hrvatskog društva prave fašističku jazbinu. Oplajvazio je Henrik Ofstad i naš kler, pukla je pljeska i kaptolu, a da se nitko nije nadao da će i njih zahvatiti. Zacrvenili se obrazi i u šatoru, fliska je pala i na Pantovčaku, bride obrazi diljem države, a sve zbog toga jer se tata nad tatama morao kurčiti. Pa di ćeš na vikinga bogati, đe’s kreno???

Ponadao se Mate Knezović kako će nakon napisanog prosvjednog pisma izazvati kod norveškog veleposlanika Henrika Ofstada onaj poznati skandinavski osjećaj za takt, da će norveški veleposlanik u maniri hladnog i proračunatog diplomate ustuknuti pred ovako snažnim argumentima. Ponadao se Mate Knezović, ali mu je podmukli viking prodao foru, zajebao ga…uvalio mu Henrik Ofstad klasičnu vikinšku patku. Čak i sada ako dobro naćulite uši možete čuti kako odzvanja šljaga…Mi, Norvežani, s ponosom ih se sjećamoMi, Norvežani, s ponosom ih se sjećamo

 

 

Facebook komentari

Branko Rafajac

Pripadnik radikalne grupe proletera "Mučki provokatori" što imaju za cilj izazivanje osjećaja neugode političko-poslovnoj eliti i funkciju putokaza za istu prema Remetincu. Radikalnim guljenjem njihovih džon obraza i stavljanjem soli na njihove kriminalne rane ostvaruje zajedno sa grupicom entuzijasta okupljenih na KontraPortalu višestruke moralne satisfakcije koje kasnije dila obespravljenom narodu.

Provjeri i ovo

Mirjana Lučić Baroni, ikona hrvatskog licemjerstva

  Piše: Branko Rafajac Preciznije rečeno, Mirjana Lučić je -možemo to slobodno reći- ni kriva …

Jedan komentar

  1. Taj viking, ulizica i kvisling, vrlo vjerojatno računa što se više nabacim blatom na hrvate “ustaše” bolje ću oprti svoju zemlju koja je bila glavni saveznik nacista fašista, ne sjećamo se baš nekiih strasnih antifašističkih snaga Norveške nisu se baš iskazali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

11 − eight =