Početna / Vijesti iz paralelnih svemira / Vlada i guverner potpisali ugovor: HNB ide u koncesiju!

Vlada i guverner potpisali ugovor: HNB ide u koncesiju!

potpisivanjeNBH

Nakon dubinskog snimanja i pomnih analiza tima stručnjaka iz Vlade RH, Hrvatske narodne banke i Hrvatske gospodarske komore, jutros je donešena odluka da se Hrvatska narodna banka može dati u koncesiju na pet godina, i to već od 30. svibnja ove godine.

Ovaj potez, tvrde u Vladi i HNB-u, revitalizirat će i preporoditi posrnulo hrvatsko gospodarstvo.

Ulogu HNB-a u cijelosti će u sljedećih pet godina preuzeti neka strana banka. Špekulira se da najveće šanse ima Goldman Sachs, ali službeno još ništa nije potvrđeno.
Najznačajniji dio ovog povijesnog aranžmana jest u preusmjeravanju novčanih rezervi HNB-a na velike i srednje poduzetnike u čemu će posredovati Hrvatska gospodarska komora. U ovom aranžmanu će za velike poduzetnike dio sredstava biti bespovratan u obliku poticaja, a dio će se plasirati s povoljnom kamatom od 2% i rokom otplate od 30 godina.
Nekretnine HNB-a će se iznajmiti u pojedinačnim natječajima.

iznajmljujese

Naime, provjera kvalitete imovine banaka u Hrvatskoj potvrdila je visoku stopu adekvatnosti njihova kapitala, što im osigurava potrebnu otpornost na stres tvrdi Hrvatska narodna banka (HNB), nakon što je Europska središnja banka (ECB) objavila dugoočekivane rezultate ‘stres’ testa.

Stoga su premijer Milanović i guverner Vujčić jutros u svečanoj dvorani Hrvatske gospodarske komore potpisali ugovor o otvaranju natječaja za koncesiju HNB-a na pet godina.

rukovanjeHNB

“Ovo smo radili gotovo u tajnosti da nam zli jezici i zlonamjerni građani, a znamo odakle vjetar uvijek puše, ne bi podmetali klipove. Uvjeren sam da je odluka, pa usudio bih se reći – i povijesna”, rekao je premijer Milanović.

Governer Vujčić također je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom.
“Kao što sam prije pet godina govorio za kredite u francima, tako sam sada sugerirao Vladi RH da uđe u koncesiju za HNB, rezerve podijeli većim i srednjim poduzetnicima i iznajmi nekretnine. Nasreću, ovoga puta su me poslušali i mislim da je napravljen dobar posao. Hrvatsko gospodarstvo će se preporoditi”, rekao je.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Jesenska shema HRT-a: Umjesto Hrvatske uživo uvode se emisije Molitveni spektar i Glede Domovine

  Na HRT-u je odlučeno da u novoj programskoj shemi koncept programa više prilagodi zahtjevima …

Jedan komentar

  1. Jasmin Smajlović

    BILO BI DOBRO DA HNB VRATE NARODU, DA SE NAROD MOŽE FINANCIRATI PUTEM SVOJE BANKE, A NE DA GA PLJAČKAJU UPRAVO OVI KOJIMA SE SVE ŽELI “POKLONITI”.
    ILUZORNO JE OČEKIVATI DA ĆE GRAĐANI DOVIJEKA MOĆI FINANCIRATI DRŽAVU.
    NAIME, GRAĐANI NISU HNB, NITI CENTRALNA EVROPSKA BANKA.
    ILUZIJE SU DA ĆE SE OBEZVREĐIVANJEM RADA I MINULOG RADA, TO JEST, PRODAJOM SVEGA ŠTO SU GENERACIJE I GENERACIJE STVARALE, MOĆI VJEČNO FINANCIRATI “OVOZEMALJSKI RAJ” BANKARA, CRKVI I POLITIČARA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fifteen − eight =