Početna / Dnevni Komentar / Vlada odustala od moNEtizacije!

Vlada odustala od moNEtizacije!

monetizacija
„Vodio sam projekt monetizacije godinama i primam za to najveće udarce. Ako se na kraju odustane, unatoč tome što bi ponuda bila dobra za RH, zahvalit ću se i prije kraja mandata otići. Ali neću od toga raditi cirkus ni sazivati konferencije za novinare“ izjavio je ministar Siniša Hajdaš-Dončić za Novi list 5. listopada 2014
.

Današnja najava premijera Mlanovića o odustajanju od projekta monetizacije nije iznenađenje. Taj, od samog starta suludi projekt, mazao je oči građanima o vrijednim i mudrim glavama koje će nas izvući iz ove bezizlazne situacije. Putem medija su nam su nas uporno uvjeravali da mi građani ne razumijemo što je dobro za nas pa je sva sreća da netko za nas misli i da nam se objasni što znače strane riječi poput monetizacija, bideri, know how, outsorcing, in-house, spin off, a danas nam je Premijer na primjeru monetizacije objasnio što znači riječ fuck off.

Ponude za monetizaciju autocesta, doduše neobvezujuće, ali ipak punude, na stolu su još od 12.12.2014. godine. Ministar je tada izjavio da je zadovoljan ponudama, da su sve tri zainteresirane grupacije ponuditelja dohvatile prag (kojeg je on sam odredio iz samo njemu znanog razloga) od 2,5 milijardi eura i da monetizacija ide dalje.
Samo mjesec dana kasnije, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata i predvodnik Inicijative Ne damo naše autoceste Mijat Stanić, na svom je FB profilu napisao: Narode, zasad neslužbeno, PROPALA KONCESIJA – investitori povukli ponude,…hehe. Bio je u pravu.
Nedugo nakon toga iz ministarstva su potvrdili glasne bombastično najavljene u EPH izdanju dnevnih novina da je ministarstvo spremno na plan B. Spremni su ponuditi građanima i domaćim (da li su zaista domaći?) mirovinskim fondovima 51% vlasništva nad izgrađenom autocestom, ali bez objašnjenja kako su to zamislili. Još jučer su nas iz Vlade uvjeravali da je vlasništvo javnog dobra neotuđivo, da nema prodaje, a danas nam nudi da postanemo vlasnici, jer smo mi građani za to zainteresirani.
A kakvo je zaista trenutno stanje. Monetizacija je propala, HAC i ARZ su i dalje dužni oko 4 milijarde eura glavnice, refinanciranje kredita nije napravljeno, restrukturiranje HAC-a i ARZ-a odavno je zaustavljeno. U današnjoj situaciji izvjesno je da nema pobjednika i da smo izgubili tri godine.
Iz tog razloga ministar Siniša Hajdaš-Dončić već danas mora podnijeti ostavku kako je i sam najavio, bez cirkusa, bez sazivanja konferencije za novinare. Najbolje bi bilo da ode kako je i došao, vlakom. Ako nije u međuvremenu ukinuo prugu.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

7 − 4 =