Početna / Istaknuto / Vlado Košić – Capo di tutti capi Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Vlado Košić – Capo di tutti capi Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

biskupi_lepoglava2-151214
Stalno se kroz medije provlači odnos Crkve i politike, mnogi vole reći kako se Crkva u Hrvatskoj miješa u politiku, a ja mislim da je vrijeme da se skinu rukavice i da se napokon jasno kaže – Crkva je u Hrvatskoj dio politike! Nema smisla uljepšavati, Josip Bozanić i Vlado Košić s oltara vode svoju vrstu politike, onu desnu, mizoginu i nazadnu. U Hrvatskoj ne postoji niti jedna utjecajnija organizacija od Katoličke Crkve, jednostavno je tako. A na samom vrhu te organizacije nalaze se Josip Bozanić i Vlado Košić. O drugome, onom utjecajnijem, ću nešto više napisati u nastavku.

Sisački biskup Vlado Košić dugi je niz godina poznat široj javnosti, uglavnom zbog svojih kontroverznih stavova. Od ustoličenja sa svog oltara sipa govor mržnje i održava političke govore u kojima strančari za HDZ, ali posljednjih je godinu dana prisutniji nego ikad. Bio je aktivan i virtualno, kada je svojim facebook statusom utjecao na Božu Petrova i “natjerao” ga da uđe u koaliciju s HDZ-om. Iako Petrov negira povezanost s Katoličkom Crkvom, kako vrijeme odmiče, sve je jasnije da se on nije slučajno predomislio baš u trenutku kad je Vlado Košić “podviknuo” protiv Petrova i koalicije s “komunistima”. S tim događajem je sve krenulo, pritisak Crkve urodio je plodom i Petrov je sklopio koaliciju s HDZ-om. U tom trenutku otklonjene su i one najmanje sumnje koje su postojale u to koliki je utjecaj Crkve na naše društvo, postalo je jasno da Crkva u Hrvatskoj nije ništa drugo nego politički lobi, najjači u zemlji.

blagoslooooooov_index1

Nakon dolaska na vlast te skupine nesposobnjakovića koji su se voljeli nazivati Vladom, Vlado iz naše priče je pozvan da posveti ured Mije Crnoje, novoizabranog ministra branitelja za kojeg se kasnije ispostavilo da je bio ministar s najkraćim radnim stažom u povijesti Hrvatske. Crnoja je eskpresno smijenjen, a Košićevo posvećivanje ureda postalo je hit na društvenim mrežama, neki su išli tako daleko da su ga pozivali da posveti i ostale urede kad mu već tako dobro ide.

Naravno to nije niti približno sve što morate znati o Vladi Košiću, tek smo počeli. Biskup sisački Vlado Košić, ujedno i predsjednik Komisije Iustitia et pax, po svemu sudeći, a na prvom mjestu po njegovim izjavama, spada među one koji negiraju antifašistički pokret u Hrvatskoj. Za njega su antifašistički borci ubojice, dapače oni su za njega isključivo ubojice i ništa drugo, jer kako drugačije protumačiti Košićevu rečenicu izrečenu 22. lipnja na Jazovki “Tim tužnije je što se danas u Brezovici kod moga Siska slavi ove ubojice kao neke velike antifašiste, donositelje napretka i bolje prošlosti”. Za Košića su oni koji su se u lipnju 1941. godine okupili u šumi Brezovica sve sami ubojice, nikakvi antifašisti, pa je tako među ubojice hladnokrvno svrstao i Nadu Dimić, djevojku koja je bila u Brezovici 1941. godine i koju su ustaše ubile u Staroj Gradišci 1942. godine.

171fc14b49a79ea979710de5b3402b30_XL

Vlado Košić redovito svojim izjavama šokira velik dio javnosti, ali i ono tužnije, dobiva podršku velikog dijela javnosti. Nikada biskup nije osudio ustaše i ustaški režim, trn u oku su mu samo i isljučivo komunisti. možemo zaključiti da ako je biskup pristran i vodi računa o pogibiji samo od jedne strane, onda to nije narodni pastir, nego pastir koji se svrstava uz jednu ideologiju , a u njegovu slučaju to nije komunistički sistem. Ne treba zaboraviti niti to da je na području njegove biskupije i Jasenovac i da on kao mjesni biskup nikada ne šalje svećenika na komemoraciju žrtvama. Ostale vjeroispovijesti šalju svećenike koji ne drže nikakve političke govore nego izmole molitvu za žrtve, ali slovenski katolički svećenici koji su tamo ubijeni, ako je po Košiću, nikada neće dobiti molitvu u svoje ime.

Svake godine Sisačka biskupija organizira humanitarni koncert za zakladu “Fra bonifacije Ivan Pavletić”. Godinama unazad radi se o koncertu Marka Perkovića Thompsona, kontroverznog glazbenika koji je poznat kao neplatiša poreza, što dijeli s Crkvom pa ga valjda zato Vlado Košić rado poziva u “svoj” grad. Redovito na njegovim koncertima u Sisku odjekuje fašistički pozdrav “Za dom spremni”, svaki puta uz prisutsvo presvetog nam biskupa koji ponosno plješće mladom umjetniku i rulju u prvim redovima koja maše ustaški zastavama i ostalim neprimjerenim znakovljem. Takav fašistički dernek se već godinama održava u Sisku, pod direktnim pokroviteljstvom Vlade Košića. Valja napomenuti da je nedugo nakon toga potpisao i peticiju da se u HV kao službeni pozdrav uvede upravo sporni pozdrav “Za dom spremni”. Biskup Košić svakim svojim pozivanjem Thompsona svjesno osigurava propagiranje fašizma, naravno, nikada nije, niti hoće odgovarati za svu mržnju koju je potakao i koju će potaći za vrijeme stolovanja u Sisku.

kosicthompsonface

No nije biskup na pogrešnoj strani povijesti samo kada je u pitanju ovaj, nešto nam dalji rat, ima on zabrinjavajuće stavove i po pitanju Domovinskog rata. Jednom prilikom, netom prije blagoslivljanja Crnojina ureda, Košić je u sisačkom Velikom kaptolu primio umirovljenog generala HV-a Zlatana Miju Jelića i Darija Kordića. Košiću nije nimalo sporna činjenica što je Zlatan Mijo Jelić optužen za ratne zločine i on se trenutačno nalazi u bijegu u Hrvatskoj, a u optužnici objavljenoj u Sarajevu, 45-godišnji Jelić je optužen na temelju istrage koju je započelo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i potom je prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu. Drugi gost, Dario Kordić, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići gdje su pripadnici HVO-a su 16. travnja 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata. Ništa od toga ne predstavlja problem Vladi Košiću koji ga je čak nazvao i moralnom veličinom: “Ja sam pošao u susret Kordiću kao njegov prijatelj jer sam zavolio tog čovjeka posjećujući ga u zatvoru u Grazu. On je moralna veličina jer je na sebe preuzeo teret krivnje koja nije utemeljena na činjenicama.”

kosickordicjelicsisbiskupija

Kada sve ovo ovako složi u jedan tekst, izgleda jako ružno, zar ne? Kada se objektivno sagleda, jasno se može razlučiti kojoj strani povijesti pripada presveti biskup. Vlado Košić je povijesni revizionist, indirektni propagator ustaštva i politički vojnik HDZ-a. Upravo njegova moć u KC omogućava mu da bude sve to bez da na ikoji način odgovara pred zakonom, bilo za ustaška obilježja na koncertima koje organizira ili za govor mržnje koji sipa s oltara. On je jedan od najmoćnijih ljudi Katoličke Crkve u Hrvata, institucije koja se u našoj državi bavi svime, samo ne vjerom. Donosili bi oni zakone, poticali natalitet, mijenjali povijest, sastavljali Vladu i uređivali tuđe obitelji. On je jedan od onih koji ih u tome predvode, ima svoje prste u svemu, svojim nazadnim ideološkim stavovima utječe na našu svakodnevicu. Unatoč popularnom vjerovanju, Josip Bozanić nije najmoćniji čovjek najveće političke organizacije u Hrvatskoj, Vlado Košić je “cappo di tutt’i capi”.

Facebook komentari

Marko Jerleković

Marko Jerleković

Provjeri i ovo

Restrukturiranje Agrokora na putu ili stranputici?

  Ne ulazeći uopće u genezu Agrokora i slučaja Agrokor, niti u to tko je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

16 + 10 =