Početna / Zanimljivosti / Vlasti Ekvadora predložile potpunu dekriminalizaciju svih droga

Vlasti Ekvadora predložile potpunu dekriminalizaciju svih droga

ekvadordroge

Nakon što su vlasti Portugala provele prilično radikalnu legislativu o legalizaciji svh droga 2001., na sličan se potez od nedavno spremaju i vlasti Ekvadora. Prema prijedlogu zakona kojeg je podnio predsjednik nacionalne komisije za zdravstvo Carlos Velasco, dosadašnje zatvorske kazne vezane za narkotike bile bi zamjenjene manjim novčanim kaznama poput onih za nepropisno parkiranje.

Primjer portugalske dekriminalizacije svih droga početkom prošlog desetljeća svjedoči o neosnovanosti strahova od poticanja upotrebe droga takvim mjerama. Registriranih narkomana tamo je danas 30 % manje a ovidsnika na liječenju 20 % više nego što je to bilo 2001. dok je stopa zločina povezanih sa drogama strmoglavo opala već u drugoj godini provođenja legislative. Danas varira zmeđu 15 – 25 % stanja iz 2001.

Možda je još zanimljivo istaknuti i reakciju šire javnosti na ekvadorsku inicijativu. Za razliku od legalizacije marihuane u susjednom Urugvaju 2013., čini se kako je katolička tradicija u Ekvadoru manje ukorjenjena pa je reakcija javnosti ovaj puta bila pozitivnija. Vjerojatno je geografski smještaj Ekvadora između nekih najvećih proizvođača teških droga Peua i Kolumbije primorao stanovništvo da dođe k sebi.

Kako bilo, prvi krug rasprave o Valescovom prijedlogu u kongresu očekuje se krajem tekućeg mjeseca. Punu video-reportažu na engleskom poslušajte ovdje, dok smo o primjeru Portugala izvještavali u travnju.

 

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

11 − three =