Početna / Priroda i društvo / Sonjin kaleidoskop / Voli domovinu drš’ se dijaspore

Voli domovinu drš’ se dijaspore

11195261_10204960050455687_1763410481_n

Dijaspora je posebno osjetljiva i domoljubna kategorija o kojoj brinu svi političari. Nekad su se zvali „ gastarbajteri“ i iseljenici što je zvučalo kao kad Roma nazovete cigan, pa su tako postali gospoda dijaspora i gospoda Romi što im je svakako podiglo samopouzdanje i izgubljeno dostojanstvo. Jednom godišnje svi političari ateisti – katolici dođu na misu u katedralu, a dijasporu vole svake četiri godine, sa suzama u očima im se obraćaju i mole da se vrate na svoja ognjšta. Vratili se oni kojima je srce krvarilo za domovinom i postali političari na istaknutim položajima, što je i normalno, jer problemi se najbolje detektiraju iz daleka.

Tako dio dijaspore ima astronomske dalekozore pomoću kojih odlično vide što im se događa u domovini. Koriste ga povremeno u slobodno vrijeme i vrlo aktivno sudjeluju u politčkom i ekonomskom smislu. Njihovi savjeti su od posebnog značaja pogotovo kad se radi o ljubavi prema domovini. Zahvaljujući društvenim mrežama čujemo njihov krik nezadovoljstva svaki dan. Frustracije koje proživljavaju zbog nezaposlenosti i neimaštine svojih zemljaka teško podnose, pa zato redovno odlaze na izbore svake četiri godine. Zahvaljujući njihovim glasovima svake četiri godine, živimo sve bolje i bolje.

Najudaljenija dijaspora je i najinformiranija zato što koriste astronomske dalekozore uz pomoć kojih vide čak imena na listama nezaposlenih. Dio onih koji žive u EU pokupovali stanove u domovini i rentanjem doprinose rastu BDP-a oštro kritizirajući EU. Dolaze na svoje more i kupuju uvale i uvalice koje zagrade, jer privatni posjed je zakonom definiran što ih jako smeta, ali zakon je zakon. Doduše ne susreću baš one koji ne mogu na more zbog nestašice lovice, ali to nije važno, važno je volit more i držat se kraja. Nakon nekoliko dana kad im zatreba dućan radi friškog kruha ( ostalo donijeli sa sobom iz praktičnih razloga) počinju se čudit cijenama koje se gotovo i ne razlikuju od onih odakle su došli. Naravno da su zbunjeni i nije im jasno zašto se raja u domovini žali još i na cijene, neka dođu u Njemačku ili Švedsku i nek vide kako oni tamo teško žive. Sve je puno lošije tamo daleko i nezahvalna raja bježi iz domovine iz čiste obijesti, ne znaju da je život svoj na svome prava idlila. Zato mole i savjetuju da ostanu na svojoj rodnoj grudi zbog straha da se cijela domovina ne iseli, posebno su zabrinuti za natalitet i demografsku obnovu. Svoju djecu dovode pokazujući gdje su im korijeni kako bi danas sutra mogli pričati svojoj djeci gdje su im korijeni, jer šta je čovjek bez korijena? Bitno je imati domovinu, a za sve ostalo je lako.

Kad je naobrazba u pitanju svoju djecu školuju na stranim univerzitetima ne zato što su bolja, već iz praktičnih razloga. Kad pozavršavaju fakultete zapošljavaju se tamo daleko umjesto da dođu na mjesto svojih korijena, ali to je samo zato što baš ne poznaju dobro materinji jezik. Stignu se vratit korijenima kad budu u penziji. Voli domovinu, drž’ se dijaspore.
by: Sonja Smoljak

Facebook komentari

Sonja Smoljak

Biti domoljub znači ljubiti ulazna vrata

Provjeri i ovo

METEOALARM

  Jedino u slučaju da počne Treći svjetski rat, televizije neće imat vremena svaki dan …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 − fifteen =