Početna / Udruge / Zagrebački biciklisti: “Kaznite odgovorne”

Zagrebački biciklisti: “Kaznite odgovorne”

biciklisti1

Jučer je ispred sjedišta MUP-a na uglu Vukovarske i Savske ulice te na Zrinjevcu u blizini PU Zagrebačke održan prosvjed biciklista.

U proteklih četiri godine stotinama su pisama, poruka elektronske pošte, službenih dopisa udruga te telefonskih poziva, nastojali ostvariti suradnju sa gradskim vlastima; no potpuno bezuspješno.

Gradonačelnik Milan Bandić 2012. je obećao postaviti ‘biciklističku magistralu’, no umjesto nje izgrađena je potpuno nepotrebna fontana kraj NSB-a, te proširena mreža javnih garaža u Zagrebu.

Možda je gradonačelnik tom prilikom doslovno shvatio značenje riječi “magistrala”? Možda mu semantika i nije ‘jača strana’?

Kako bilo, na jučerašnjem prosvjedu okupilo se više od 500 ljudi koji su od Vukovarske do Zrinjevca gurali bicikle u znak solidarnosti s pješacima koji su također ugrožena skupina; pritom iscrtavajući kredama žute crte po pločnicima na mjestima gdje nedostaju biciklističke staze.

biciklisti6

Prosvjed je organizirao Sindikat biciklista u popodnevnim satima.

Udruga se zalaže za jednaka prava na kretanje gradom i traži od Grada da to omogući smislenom i planskom infrastrukturom, time stvarajući uvjete gdje oni mogu poštovati prometna pravila.

Dosta im je da ih kažnjavaju za tuđe propuste i toga da svojim životom i zdravljem plaćaju tuđi loš rad.

biciklisti5

I tako, nije dovoljno što biciklisti po gradu danas trebaju izbjegavati kamikaza-vozače frustrirane na sebe i na cijelu galaksiju, manevrirati između autističnih ljudi-slušalica s mobilnim navođenjem, te usput savladavati neke prepotopne makadamsko-cestovne podloge; još se i gradske vlasti prave grbave u situaciji gdje samo treba raditi svoj posao.

Nd, eto nove olimpijske discipline – sinhronizirana vožnja bicikla Zagrebom.

 

Krešimir Pavlović


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu sutra priprema i podjela besplatnog ručka

Kolektiv ‘Hrana, a ne oružje’ ovu subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu dijelit će besplatnu, toplu …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

9 + sixteen =