Početna / Dnevni Komentar / Zajedno zajednjeni u zajedničkom zajedništvu!

Zajedno zajednjeni u zajedničkom zajedništvu!

zajedništvo

 

Piše: Slobodan Horvatić 

Uz riječ „reforme“, toliko izgovaranu i nemilosrdno nametanu ušima nedužnih i ozlojeđenih stanovnika ove ojađene države, u propagandno-populističke svrhe sapunice oko sastavljanja Vlade, ponajviše je korištena i riječ „zajedništvo“. Kao dozlaboga nejasan pojam, što bi svakom iole razmnom trebao pojasniti kako nas u ovim teškim i turbulentnim vremenima može spasiti samo odlučna i požrtvovna akcija svih „nas“, riječ „zajedništvo“ je postala toliko iritantna da su je već i najustrajniji apologeti „zajedništva“ počeli opreznije koristiti.

No, ne i uporni provincijalac iz Metkovića sa svojom družbom. Što i ne čudi, jer sada je već sasvim bjelodano da je „zajedništvo“, osim iracionalnih zamisli o reformama u još iracionalnijem okrilju zajedništva, jedino čime barataju.
Ili jednostavnije rečeno: nepostojeće zajedništvo bi trebalo biti alat za provedbu apsolutno neizvedivih reformi.
Tko smo uopće „Mi“?

Platforma lažnog zajedništva poznata je još iz drevnih vremena, nije to ništa novo. A poznato je i to da su protiv tog i takvog zajedništva oduvijek izbijale pobune, još od Spartaka i njegovih hrabrih ratnika-robova kojima je dozlogrdilo zajedništvo, da su u zajedništvu pucale kosti i palile se knjige, da je u sveto ime zajedništva stoljećima ubijano, da smo u novijoj povijesti upravo pod krinkom zajedništva brutalno opljačkani i obespravljeni. Što u pljačkaškom pohodu HDZ-ove kamarile, što u „zajedništvu“ nametnutom od strane EU birokrata, korporacija i kapitalista u ostvarenom „zajedničkom“ cilju besramnog bogaćenja samo jednog, vrlo malog dijela zajedničara.

Na predsjedničkim izborima je blago modificirana varijanta Tuđmanovog zajedništva bila jedan od najjačih aduta.
I odnijela nekoliko štihova, možda čak i presudnih. To „zajedništvo“ u neformalnoj, ali sasvim javnoj rehabilitaciji fašizma i stigmatizaciji antifašizma, u ustoličenju emigrantskog šljama i kriminalaca na piejdestal mjerila vrijednosti u društvu, u stavljanju ekstremizma u centar zbivanja, odvelo nas je u totalitaristički sustav antivrijednosti koje su još uvijek parametar. Trenuci kad je zajedništvo tobože popustilo, definiraju se kao uzrok problema; da, tom analogijom je društvo do srži korumpirano, industrija je devastirana, imamo enormne dugove, zdravstvo urušeno i privatizirano, obrazovanje dugoročno srozano – zato jer nismo dovoljno zajedničarili.

I sad bi opet dodali malo zajedništva, zar ne?

Onda nam ga dajte. Zajednite nas. Polijte nas svetom vodom zajedništva da oprostimo i zaboravimo. Kriminalce da prihvatimo jer su dio zajednice. Zajedništvo da pripremamo za večeru. Zajedni nas Sveti K-plus Ivice, ti sve najbolje znaš zajedničavati. I neka o tebi i dalje bude zajednički zabranjeno govoriti. Dragi Mole, Šele, McDonaldse, premili Monsanto, voljeni Dojče-telekome, velika BigPharmo, Lidle, Kauflande iz ljubavi prema Hrvatskoj, dragi Nestle, Laktalise, dragi svi. Zajednimo se u jedno s našim zajedničkim ratnim profiterima, s milijarderima iz vojne hunte i sitnim lokalnim skorojevićima, nek nas blagoslovi zajednička Biskupska konferencija svetom vodom i milijardama što revno otima, uhvatimo se za ruke s desetinama tisuća uhljebljenih parazita i zajednički zapjevajmo odu zajedništva.

A sve se oduvijek svodilo samo na klasnu borbu. Sve ostalo su šuplje priče.

 

Facebook komentari

Slobodan Horvatić

Mene...ako se sete na Dan bezbednosti sete se, ako se ne sete nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put.

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fifteen + twelve =