Početna / Priroda i društvo / Poetika Novca / Zalažem se za laž

Zalažem se za laž

zalažem se za laž

 

Iako nisam ni sumnjao u drukčiji ishod, knjiga sabranih crtica Zorana Radmilovića u potpunosti je ispunila sva moja očekivanja. Knjigu je uz suradnike i prijatelje uredila glumčeva kći Ana čiji me pretjerano subjektivni pristup u predgovoru pomalo i zasmetao. Držim nepotrebnim 3 puta u predgovoru napomenuti da je Zoran najveći srpski glumac. Sve iako znamo da on to jest, ne sumnjam da bi joj takvu kvalifikaciju zamjerio i on sam. No, ništa zato, Ana je osim toga, u predgovoru iznijela sve svoje razloge i potrebe za ovakvom knjigom i hvala joj na tome. Sadržaj je šaren, ali odlično posložen-crtice, digresije, eseji, poezija, intervjui i kronologija glumčevog životnog puta sasvim vjerno oslikavaju njegov neuništivi duh i pojavu. Ispod pokeraški hladnog lica tog izvanrednog komičara, krije se 1 izrazito lirski, produhovljeni esteta. Dječački zanesen i byronovski romantičan, Radmilović promišlja glumca, igru, teatar i život prateći tankoćutnu nit uživljenoga i doživljenoga. Sa sveprisutnom notom svog karakterističnog sarkazma, Radmilović smjelo jaše u sumrak života. Crtice koje je napisao ležeći u bolnici posebno zadivljuju stilom nutarnjeg monologa kojega Zoran vodi ne gubeći nikada ton i diktat. Beskrajno šarmantni igrač u najboljem smislu te riječi iz kože maloga i bespomoćnoga čovjeka do samoga kraja ne kompromitira svoje dostojanstvo i stil.

Zoran Radmilović uvijek je bio naročiti velemajstor u sažimanju emocije u onaj nevidljivi mikro-kubik prostora u kojemu je krotio svoju publiku. Iako je o Radmiloviću ponešto do sada i napisano, u procesu portretiranja ovoga maga teatra, knjiga donosi i neku novu građu. Citat:

“Ovo je knjiga koja o njemu priča njim samim.”

ulomak:

“Ti, ženo, asistiraj mi. Ti, koja si objekat, vismajor mojih očaja. Ja koji sam subjekat. Izvršimo to bez amnezije!”

Zoran Radmilović

“Zalažem se za laž” djelomično uspijeva na imaginarne daske Radmilovića dozvati na posmrtni bis. Njeno čitanje će nam pomoći da zaokružimo i savladamo trag autentičnog genija komedije. Ne kao novi prilog biografiji već više kao pouzdani vodič u njegovo osobenjaštvo i izričaj.

Facebook komentari

Vjeran Tripčić

Provjeri i ovo

Di ste vi bili 1948

Di ste vi bili 1948.?

Svjetski mir postignut 1945. nikada u potpunosti nije bio stabilan. Naprotiv, računa se da su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × five =