Početna / Dnevni Komentar / Žalbeni sud: prisluškivanje američkih građana preopsežno je i mora se smanjiti

Žalbeni sud: prisluškivanje američkih građana preopsežno je i mora se smanjiti

presudaprotivnjuskanja2

Prizivni sud SAD-a jučer je presudio kako opseg prikupljanja privatnih podataka američkih građana kojim se koriste NSA, CIA i druge vladine agencije u svom prisluškivačkom poslu (‘metadata collection’), premašuje granice srodnih odredbi članka 215. iz trenutno važeće legislative (‘Patriot Act’); te kako se isti ne smije više nastaviti.

Time je okončana desetogodišnja sudska rasprava između tamošnjih civilnih ne-profitnih organizacija koje prate slobodu govora te dijela represivnog aparata zaduženog za kontrolu i nadzor.

“Operacije toliko kolosalnih razmjera predstavljaju jasno narušavanje i srozavanje pojedinačnih privatnih sloboda. Trenutna situacija na domaćem i inozemnom planu može generirati potrebu za tolikim opsegom arhiviranja podataka, no tada joj treba prethoditi sveobuhvatna i detaljna javna rasprava, što ovdje nije bio slučaj.” – stoji u zaključku obrazloženja presude.

Ovakva odluka zapravo je prilično dobra stvar. Velika većina odredbi i programa na koje su bili upozoravali zviždači poput Edwarda Snowdena, Richarda Hammonda i drugih, sadržana je u spornom čllanku.

Podsjetimo, Edward Snowden obilježen je doživotno kao izdajnik zbog svojih objava i u bijegu je već godinama. Uhvate li ga ikada američke vlasti, ići će u zatvor bez suđenja, mogućnosti žalbe ili bilo kakve druge pravne zaštite.

Richard Hammond osuđen je na vrlo visokih 100 godina zatvora prije nekoliko mjeseci, zbog vrlo sličnog odavanja poslovnih podataka o prisluškivanju američkih građana iz redova druge špijunske agencije (CIA).

Za usporedbu, američki vojnik Bradley Manning prije nekoliko godina osuđen je na 35 godina zatvora zbog objavljivanja veće količine vojnih podataka o ponašanju američke okupacijske vojske u Iraku i Aganistanu 2008. Cijelu kaznu izdržavati će u skučenoj ćeliji vojnog zatvora izložen konstantnom psihičkom ‘drilu’ i šikaniranju čuvara; jedina veza sa svijetom biti će mu račun na Twitteru.

Eh, da je u američkoj vlasti danas preostalo još i dva grama zdravog razuma i čovječnosti, sada bi obasipali svoje zviždače ordenjem i zahvalama na zaslugama, umjesto neumoljivim krivičnim progonom i psihičkom torturom. Branitelji iz Savske umrli bi od zavisti pri spomenu iznosa naknada i mirovina koje primaju američki zviždači.

To bi onda bile sasvim zaslužene rente jer zviždači očito nikome nisu držali ljestve da se uspne sa dna društva na sam vrh u skokovima te stane pustošiti što je bilo stjecano stoljećima, već su pomagali razotkriti zločine i nedjela svoje ‘zemlje slobodnih’ na međunarodnoj pozornici. To su pravi patriote, ako mene pitaš.

presudaprotivslusanjaa1

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twelve + 4 =