Početna / Svaštarnica / Započela restauracija “Tko to tamo peva”-tutača

Započela restauracija “Tko to tamo peva”-tutača

tkototamopeva1
Autobus s natpisom firme “Krstić i sin” iz kultne Šijanove komedije “Tko to tamo peva” opet će krenuti za Beograd ali i put drugih gradova bivše Jugoslavije.
Višeslojna priča o tragikomičnim zgodama i nezgodama putnika koje u osvit Drugog svjetskog rata iz srpske provincije prema Beogradu dotrajalim autobusom voze Miško (Aleksandar Berček) i tata mu kondukter i vlasnik firme “Krstić i sin” (Pavle Vuisić), jedan je od najvažnijih filmova bivše države.

Komedija apsurda koju je 1980. godine prema scenariju Dušana Kovačevića režirao Slobodan Šijan alegorija je o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize i jedan od onih filmova koji je stekao reputaciju kultnog.

Autobus “na drva” koji ni za vrijeme snimanja nije bio u sjajnom stanju, 35 godina poslije potpuno je propao, prepušten zubu vremena na dvorištu Jadran filma, koji je do ’90-ih bio jedan od najvećih i najpoznatijih filmskih studija u srednjoj Europi, u kojem su snimljena 124 domaća filma i 145 međunarodnih koprodukcija, a poslije se u sumnjivoj privatizaciji srozao i postao nevažan.

Ovih dana počela je restauracija legendarnog Mercedesovog autobusa, otkriva predsjednik Uprave Jadran Filma Vinko Grubišić:

“Napravili smo plan obnove i planiramo ga staviti na kotače i učiniti ga voznim za turneju po zemljama tzv. regije. Puni naziv tog projekta ne mogu još otkriti, ali radni naslov mu počinje sa “Tko nas…”.

U projektu će, prema Grubišićevim riječima, sudjelovati i velika imena iz Hrvatske i susjednih zemalja koje još ne može otkriti, a turneja bi mogla krenuti već krajem ljeta. Kaže i kako za autobus postoji veliki interes javnosti, kao i da ima investitora zainteresiranih za obnovu i turneju, među njima i jedna velika firma koja posluje u regiji.

Puno je i onih koji bi autobus kupili ili iznajmili, ali Grubišić kaže da ga u Jadran filmu smatraju svojim “obiteljskim srebrom”, kao i da ga nakon temeljite obnove i dobivanja registracije pod posebnim uvjetima, osim jugoslavenske turneje čeka i izvođenje na ulice Zagreba odnosno vožnja gostiju iz centra grada na filmske projekcije i događaje u kino klubu Jadran filma u zagrebačkoj Dubravi.

Izvor: Lokal.hr

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fifteen − nine =