Početna / Zanimljivosti / Zaštita okoliša: Planeta majmuna 1

Zaštita okoliša: Planeta majmuna 1

images

Poslijednjih 35 godina Američka oceanografska organizacija NOAA diljem svjetskih oceana raspoređuje mrežu bova i plutača opremljenih instrumentima i senzorima namijenjenim praćenju gibanja te izmjene morskih struja i valova.

Nedavno je NOAA u suradnji sa svemirskom agencijom NASA sastavila zanimljivu simulaciju iz podataka prikupljanih desetljećima.

Snimka simulacije prikazuje potpuni i kronični nedostatak gospodarenja otpadom na globalnoj pomorskoj skali te poslijedice istog.

Tako se čini kako se odbačene ribarske mreže, raznovrsna plastična, staklena, žičana i stiroporna ambalaža, te drugi odbačeni otpad sitnijih dimenzija; slobodno naplavljuje i okuplja na nekoliko većih sjecišta globalnih oceanskih struja već desetljećima.

Dva se takva vrtložna nanosa nalaze na sjevernoj Zemljinoj polutci a tri na južnoj, te ponekada mogu sadržavati i po nekoliko milijuna metričkih tona naplavina.

Snimku NASA-ine prezentacije možete pogledati OVDJE.

spacesatellites

Da je Zemlja Planeta Majmuna po pitanju zaštite okoliša, zorno pokazuje i primjer jedne karte iz Američke savezne države Kalifornija.

Na njoj je prikazana suma broja svih umjetnih satelita što ih je čovjek lansirao u Zemljinu orbitu od 1957. pa do danas.

Tako je do danas u Zemljinu bližu i daljnju okolicu lansirano ukupno 14. 022. umjetna satelita manjih i većih dimenzija.

76 % svih lansiranih satelita više nije u funkciji, te ih je gore trenutno aktivno otprilike 2. 860.

Primjera radi, ukupan broj aktivnih satelita u Zemljinoj orbiti krajem 1980. vrlo vjerojatno nije prelazio 600 objekata.

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × 4 =