Početna / Istaknuto / Zbog debalansa na tržištu vojnih mirovina Hrvatska planira do 2017. uvesti 150 000 novih branitelja.

Zbog debalansa na tržištu vojnih mirovina Hrvatska planira do 2017. uvesti 150 000 novih branitelja.

branitelji1

Bez obzira na političku nestabilnost rastu nam gotovo svi gospodarski pokazatelji. BDP-e je veći za 2,8 posto, raste industrijska proizvodnja, veći je izvoz, a turistička sezona je rekordna…Hoćemo li morati uvoziti branitelje iz susjednih država?

Ekonomski analitičari složni su kako je rast BDP-a počeo potkraj 2014. Rast se točno poklapa sa naglim padom cijene nafte koja se 2014. prepolovila. Uz to nakon ulaska Hrvatske u EU otvorilo se veliko tržište za naš izvoz i to je, uz porast osobne potrošnje, također faktor rasta BDP-a.
Branitelji kao populacija nisu zaobiđeni izvozom neradne snage u zemlje poput Njemačke ili Irske, a kao osnovni razlog zašto je Hrvatska primorana uvoziti novu neradnu snagu navodi se debalans na tržištu rada zbog lošeg poslovne klime u Hrvatskoj.

Prema nekim procjenama radi se o uvozu novih 150 000 branitelja, ali ekonomski analitičari poručuju nam kako nema razloga za bojazan da će biti previše vojnih umirovljenika, jer trenutno je omjer radnika i umirovljenika 1-1.
Hrvatski radnik sigurno može izdržati čak i tri umirovljenika na svojoj plaći, osim toga braniteljska populacija ima prednost pred ostalim umirovljenicima jer je puno mlađa nego što je to uobičajno za umirovljenike, pa se lako može dogoditi da od 500 000 branitelja njih dvojica ili trojica počnu raditi što će uvelike olakšati teret koji je na radnicima, ali i na državi.

braniteljiTakođer treba napomenuti da je braniteljska populacija nepravedno optužena kako neće raditi, a branitelji sami naglašavaju kako je poslovna klima za njih prilično nepogodna, a najbolji primjer za to je bivši ministar Mijo Crnoja.

“Čovjek je poželio raditi, javio se na natječaj za ministra i prošao. Kao svaki pošteni branitelj zamrznuo je svoju vojnu mirovinu i usput je zamrznuo i kredit, a mediji su ga odmah dočekali na nož i optužili ga za nekakvu navodnu kolibu. Koji će branitelj nakon ovog slučaja poželjeti raditi?“…pitaju se u braniteljskim udrugama

Stavimo li Hrvatsku u kontekst ostalih država članica EU, veću potražnju za braniteljima ima jedino Kobane i eventualno Sijera Leone, što je konačno jedna dobra vijest za hrvatsko gospodarstvo.

 

D.K.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tuđman, Ahmići, Mostar

Propuštena prilika za početak procesa pročišćenja

Nakon svih zala koje je HDZ predvođen Tuđmanom učinio Hrvatskoj uništavajući je širenjem mržnje, ratom …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × four =