Početna / Istaknuto / Zelena Akcija: Hrvatski sabor mora zaštititi Jadran!

Zelena Akcija: Hrvatski sabor mora zaštititi Jadran!

zelenaakcijaojadranu

Simboličnim natpisima “ispravak netočnog navoda”, aktivisti su prekjučer poručili Saboru da mora zaštititi Jadran te ispraviti greške Vlade RH koja očito radi u interesu prljave industrije fosilnih goriva, a na štetu okoliša i ljudi, posebno građana i građanki iz priobalnih krajeva.

Naime, prema nedavno provedenom istraživanju javnog mnijenja (RTL), 60 posto ispitanika/ca iz priobalnih županija protivi se bušenju Jadrana, dok su se dvije županije, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska, formalno izjasnile protiv bušenja.

Još prije nekoliko tjedana 60 zastupnika i zastupnica podnijelo je interpelaciju o radu Vlade zbog niza propusta u provedbi projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu: nepoštivanja zakonskih procedura, vrlo kratkog i ograničenog razdoblja konzultacija s javnošću te na brzinu izrađene i stoga manjkave i nedorečene Strateške procjene utjecaja na okoliš.

K tome, Vlada ima u pripremi Nacrt prijedloga zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika – još jedan neozbiljan i manjkav akt.

Na primjer, tim se prijedlogom Agenciji za ugljikovodike povjerava okolišni i sigurnosni nadzor nad odobalnim naftnim djelatnostima, što je suprotno odredbama važeće Direktive EU koja nalaže da takav nadzor moraju provoditi institucije koje nisu povezane s “ekonomskim razvojem odobalnih prirodnih (naftnih) bogatstava”.

Jednako je neprihvatljiv i prijedlog za donošenje zakona po hitnom postupku, s obzirom na dalekosežne posljedice koje iznimno rizičan posao odobalnog bušenja može imati na morski svijet, otoke i priobalje, turizam i primorski način života.  Zbog navedenih i drugih manjkavosti, tražimo od Sabora da ovaj štetni zakonski prijedlog odbaci.

Podsjećamo da su Zelena akcija i partnerske udruge iz mreže Zeleni forum još prije pola godine (9.12.2014.) uputile apel zastupničkim klubovima za održavanjem posebne rasprave u Saboru o ovoj temi.

Zastupnici/e to do sada nisu učinili, stoga ponovno poručujemo Saboru da hitno preuzme odgovornost za zaštitu Jadrana u svakom aspektu, kako bi se spriječile nesagledive pogubne ekološke i ekonomske posljedice istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu.

Fotografije s akcije pogledajte ovdje.

 

Izvor: Zelena Akcija

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fifteen − eight =