Početna / Istaknuto / Zelena Akcija: Vlada nastavlja farsu s ugljikovodicima i na kopnu

Zelena Akcija: Vlada nastavlja farsu s ugljikovodicima i na kopnu

..a zemlja je postojanija nego li su to oni..
..a zemlja je postojanija nego li su to oni..

Od 20. svibnja do 20. lipnja 2015. Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske provodi javnu raspravu o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš za Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu.

I prije službenog usvajanja Strateške procjene, Vlada je ne samo raspisala natječaj za dodjelu koncesija na istražnim poljima u istočnoj Slavoniji te uz rijeke Dravu, Savu i Dunav, već i odabrala koncesionare za šest predloženih polja. “Domaća” INA i nigerijska tvrtka Oando PLC dobile su po jedno istražno polje, dok je kanadska kompanija Vermillion Energy dobila ostala četiri.

Ključno je napomenuti da je nacrt koncesijskog ugovora već pripremljen pa se postavlja pitanje kakve se mjere zaštite okoliša i prirode očekuju od koncesionara, kada studija koja bi te mjere trebala propisati još nije usvojena.

Način provođenja postupka javne rasprave zanemaruje lokalne zajednice koje su pod izravnom prijetnjom dogodi li se onečišćenje okoliša. Javno izlaganje Strateške procjene utjecaja na okoliš održat će se 08. lipnja 2015. od 10 do 14 sati u Zagrebu, a slična izlaganja u gradovima i općinama istočne Hrvatske nisu planirana.

Zagađenje okoliša je stalna i kontinuirana pojava povezana s istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina i ono se događa i bez nesreća.

U slučaju velike nesreće posljedice za zdravlje i živote ljudi bile bi katastrofalne, a posebno u kraju koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom koji ovise o čistoj vodi i zdravoj prirodi. Ovakav pokušaj zanemarivanja stava lokalne zajednice nije primjer dobre prakse, već upućuje na netransparentan postupak koji možebitno krši i odredbe Aarhuške konvencije.

Stoga pozivamo građanke i građane da se uključe u tekuću javnu raspravu i do 20. lipnja dostave svoje komentare na predloženu Stratešku procjenu utjecaja na okoliš za Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu, izravno na Središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću “e-Savjetovanja”.

 

Izvor: Zelena Akcija

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

20 − three =