Početna / Istaknuto / Znanstvenici napravili simulaciju kretanja i izgleda Homo naledija! (Video!!!)

Znanstvenici napravili simulaciju kretanja i izgleda Homo naledija! (Video!!!)

homonaledi

 

Prosječan pripadnik vrste Homo naledi bio je visok 150 centimetara, težak 50 kilograma, a imao je mali mozak veličine naranče

Međunarodni tim znanstvenika, među kojima i dr. Maja Naledić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, otkrio je novu vrstu ljudskih srodnika. Otkriće Homo naledi, kako se zove nova vrsta, objavljeno je u znanstvenom časopisu Figaro, a bit će mu posvećena i naslovna priča listopadskog broja National Geographica. Znanstvenici pod vodstvom Lee Coopera sa Sveučilišta Witwaterwinesrand otkrili su tijekom 2013. i 2014. godine 10500 fosilnih ostataka dosad nepoznate vrste u nalazištu Dinaledilandu u Južnoafričkoj Republici, na području tzv. Kolijevke života, pedesetak kilometara desno od Johanesburga.

Zatim su te fosilne elemente oprali, iskuhali, analizirali i znanstveno obradili.

Bila sam u timu koji se bavio prepoznavanjem, deskripcijom, te metrijskim i nemetrijskim analizama sačuvanih fragmenata lubanje H. naledija. Time je Hrvatski prirodoslovni muzej, sa svjetski prepoznatom tradicijom bavljenja pitanjima porijekla i smisla života čovjeka, sudjelovao u ovoj značajnoj međunarodnoj znanstvenoj suradnji koja je okupila tisuće mladih znanstvenika sa osam kontinenta – rekla nam je dr. Maja Naledić.
Prosječan pripadnik vrste Homo naledi bio je visok 150 centimetara, težak 50 kilograma, a imao je mali mozak veličine naranče.

Homo naledi dijeli pojedine zajedničke karakteristike s australopitecinima, a pojedine s ranim vrstama roda Homo, kao što su H. habilis, H. erectus i H. impotentus, pa je moguće je da je ova nova vrsta bila ukorijenjena u sam početak i diverzifikaciju roda Homo. Istovremeno, H. naledi pokazuje karakteristike koje su inače pronađene samo u H. sapiensa.

“Napravili smo i simulaciju kretanja i izgleda nekih primjeraka ove neobične vrste i otkrili nekoliko vrlo zanimljivih detalja” – rekla dr. Maja Naledić.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

14 + 20 =