Početna / Istaknuto / Znanstvenici otkrili 7 egzoplaneta sličnih Zemlji: Branitelji hitno zatražili 7% površine koja će pripasti Hrvatskoj!

Znanstvenici otkrili 7 egzoplaneta sličnih Zemlji: Branitelji hitno zatražili 7% površine koja će pripasti Hrvatskoj!

 

Međunarodna skupina znanstvenika otkrila je sustav od sedam egzoplaneta velikih kao naša Zemlja. Tom otkriću, objavljenom u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature, bila je posvećena i današnja konferencija za medije američke svemirske agencije NASA. Koordinacija braniteljskih udruga je povodom ovog otkrića od premijera Plenkovića i Vlade RH zatražila da se kroz hitnu proceduru braniteljima dodijeli 7% od hrvatskog udjela u sazviježđu Vodenjaka i na području ultrahladne zvijezde TRAPPIST-1

Koristeći svemirske i teleskope na Zemlji, znanstvenici su otkrili sedam egzoplaneta ispred njihove matične zvijezde poznate po imenu TRAPPIST-1. Riječ je o zvijezdi udaljenoj samo 40 svjetlosnih godina, a nalazi se u sazviježđu Vodenjaka. TRAPPIST 1 jest tzv. ultrahladni patuljak: to je zvijezda koja ima samo osam posto Sunčeve mase, malo je veća od Jupitera, te mnogo hladnija i crvenija od Sunca.

Tri od sedam netom otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati oceane s vodom, što povećava mogućnost nastanka života u tom zvjezdanom sustavu. Stoga su hrvatski branitelji zatražili da se na području “Croatia – trappist”, odnosno na dijelu novootkrivenih planeta koje će po međunarodnoj podjeli pripasti Republici Hrvatskoj, 7% površine obilježi kockasto i ustupi se na trajno korištenje braniteljskim udrugama.

U ime branitelja kraću izjavu dao je Đuro Golgoški:
“Znamo da je do sazviježđa Vodenjaka još dalek put, ali želimo se osigurati na vrijeme. 7 % površine za sve što su branitelji učinili za našu Domovinu zaista ne bi trebalo biti puno. Mi smo na današnjem sastanku razmatrali i mogućnost da se vrijednost zemljišta na TRAPPISTU-1 preračuna u dionice HEP-a. Stoga ćemo Vladi RH ponuditi i takvu mogućnost”

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × four =