Početna / Dnevni Komentar / Zovi ih…samo zovi!

Zovi ih…samo zovi!

zadomspremni

 

MijoZlo fašizma, odnosno njegove hrvatske inačice, ustaštva, toliko se udomaćilo u hrvatskom javnom prostoru da čak više ni sredstva javnog priopćavanja ne spominju razulareno proustaško divljanje na jučerašnjoj utakmici Hrvatska – Izrael odigranoj na stadionu „Gradski vrt“ u Osijeku.

Od toga većeg upozorenja na sveprisutni bauk fašizma u hrvatskom društvu gotovo da i nema, ustaštvo je tu među nama, ono je steklo pravo građanstva s prijetnjom da potpuno prevlada.

Uoči utakmice je predsjednica RH sa svojeg FB profila pozvala navijače na dostojanstveno ponašanje na utakmici:
»Dostojanstveno i s ponosom bodrimo naše Vatrene! Pokažimo da smo navijači koji vole svoje i poštuju druge. Recimo NE rasizmu!«

I navijači su se odazvali pozivu i gromoglasnim skandiranjem „Za dom!“ – „Spremni!“ i nimalo benignijim „U boj! U boj! Za narod svoj!“ pokazali da su jednako dostojanstveni kao na onoj utakmici protiv Norveške na kojoj je bila i predsjednica, koja ništa nedolično nije primijetila … Pa ako nije bilo nedolično onda, zašto bi bilo nedolično jučer?

Ona nije, kao što ni oni koji su morali ništa nisu primijetili niti u „domoljubnom“ istupu Josipa Joea Šimunića, ali zato UEFA je pa su kažnjeni i Šimunić i HNS, a i utakmice hrvatske nogometne reprezentacije igrane su pred praznim gledalištem.

I kao što predsjednica na spomenutoj utakmici s Norveškom ništa čula ni vidjela nije, tako niti jučer predsjednik hrvatske Vlade, prateći utakmicu na „Gradskom vrtu“ u Osijeku, ništa čuo ni vidio nije, jer da je, budite sigurni da bi on odmah demonstrativno napustio stadion. Ako ćemo se zajebavati!

Za nadati se je i pretpostaviti tek da je netko iz UEFA-e i FIFA-e nešto čuo i vidio, a da su na utakmici bili i diplomatski predstavnici Države Izrael, pa da bar oni reagiraju, kad već MUP, Antifašistička liga, HNS i HHO neće.
Dobro, od MUP-a, Čičak, Banac, Peternelovog HHO i HNS-a bilo bi prepreuzetno to očekivati, ali od Antifašističke lige sam očekivao žestoku reakciju.

 

simunic

 

Što to gura pretežito mlade ljude na, u svojoj suštini, protucivilizacijske istupe?
Prvenstveno odgojno-obrazovni sustav koji je Tuđman inaugurirao, kroz koji se ustaše ističu kao „borci za Hrvatsku“, a antifašizam i antifašistički borci se anatemiziraju kao oni koji su se „borili za Jugoslaviju, a protiv hrvatske države“.
Činjenicu da su upravo antifašistički borci 1943. uspostavili Hrvatsku kao nacionalnu državu hrvatskog naroda i preveli je na stranu antifašističke koalicije sila pobjednica nad fašizmom, osiguravši tako opstojnost i hrvatskom narodu i državi, se u hrvatskim školama naučiti ne može.
Osim toga za dugogodišnjeg predsjednika HNS-a tzv. NDH je bila „uređena država“, a pozdrav „Za dom!“ – „Spremni!“ samo „stari hrvatski pozdrav iz popularne opere“. Sadašnji predsjednik se od tih stavova ogradio nije, a i kako bi kad je i sam išao obići „grobnicu od zlata“ u Madridu.
I dok je potpuno nezamislivo i u Njemačkoj i u svijetu da se dogodi da njemački navijači bodre svoje sportaše, svoju nogometnu reprezentaciju, nacističkim pozdravom „Sieg!“ – „Heil“, dotle se normalnim drži da hrvatski navijači svoje ljubimce bodre ustaškim pozdravom „Za dom!“ – „Spremni!“, iako taj pozdrav nije ništa drugo nego ustaška inačica spomenutog nacističkog pozdrava.

U zadnje vrijeme sve su učestalije priče o tome kako i Evropa i Svijet “klize udesno”, što je vrlo opasno samozavaravanje, jer ako i ima takvih naznaka, sve je to još uvijek svjetlosne godine udaljeno od odbacivanja antifašizma, koji je kao civilizacijski doseg ugrađen u temelje svake demokratski uređene zemlje.

Kao što sam već napisao Hrvatska je nažalost druga priča, jer se hrvatska mladost već četvrt stoljeća sustavno odgaja na ustaškim mitovima i u kojoj je izuzetno glasna KC doslovno premrežena ustaštvom.
“Velikomučenik” Stepinac, taj mračni asket, ostavio joj je ustaštvo u nasljeđe.

Zbog slavljenja ustaštva i najmonstruoznijeg režima ikad, kud li lijepe sreće kad bi to bilo tek i samo i kroz „navijanje“ sa „Za dom!“ – „Spremni!“, “popit” ćemo još puno “gorkih pilula”, uha će nam biti plava od “zaušnica” koje ćemo primati od EU ali i drugih iz svijeta, gdje će se o nama govoriti s prijezirom.
Samo što raditi, ne može se narod samo tako odreći svojih “svetinja”, “domoljuba” i “boraca za Hrvatsku”.

Za pretpostaviti je da će evropske i svjetske sportske organizacije, posebno UEFA i FIFA reagirati, izreći novčane kazne HNS—u, pa možda čak i onu drastičnu; zabranu nastupa nogometnoj reprezentaciji RH na EP u Francuskoj ili isključenje iz svih međunarodnih natjecanja u nekakvom vremenskom trajanju, samo bojim se da se bez promjene društvene klime u RH nikad opametiti nećemo.

Prije možemo očekivati da će se fašizacija hrvatskog društva nastaviti, a situacija na tom planu i dalje pogoršavati, sve dotle dok i ako EU ne „drmne čvrsto šakom po stolu“. Tek tada bi se mogle dogoditi nekakve promjene nabolje i to nevoljko i uz škrgut zubi.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

20 + eleven =